Az OFF-Biennále azzal a céllal indult el 2014-ben, hogy egyfajta „ajtóként” friss levegőt engedjen a magyar kulturális életbe: megerősítse a független művészeti szcénát, miközben fontos társadalmi kérdéseket vet fel.

A fesztivál 70 millió forintos idei költségvetésének egy része külföldi pályázati forrásokból, másik fele magyarországi intézményi és magántámogatóktól állt össze.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett fesztivál kiindulópontja József Attila Levegőt! című, 1935-ös verse. Mai olvasatban a cím egyszerre utal a klímaválságra és az alapvető szabadságjogokra, amelyeket a populista rezsimek és a globális tőke világszerte egyaránt fenyegetnek.

Az első két kiadáshoz képest az OFF-Biennále idén kevesebb, de komplexebb, sokeseményes projektre koncentrál, melyeket nyílt pályázat keretében választottak ki. A pályázókat arra kérték, hogy segítsenek felszabadítani a látogatók képzeletét, az ismertnek vélt témákat is friss nézőpontokból közelítsék meg.

Az idei OFF-Biennále projektjei foglalkoznak például a klímaválsággal, az étkezés jövőjével, a technológiai kultúra korlátozó hatásaival vagy olyan történelmi zsákutcákkal, amelyek más perspektívákat nyithattak volna. A nemzetközi képzőművészet olyan sztárjaitól is érkezik projekt, mint az argentin Tomás Saraceno.

A rendezvény minden korosztályra igyekszik figyelemmel lenni, ezért családi programokat, iskoláknak, diákközösségeknek szóló eseményeket is hirdetnek. Az OFF-Biennále valamennyi programja ingyenes lesz.

Fotók forrása: OFF-Biennále