Dobos István gyulai pilóta 1912-ben írt leveléből készített kreatív képeslapot Neuzer Zsófia fiatal magyar tervező.

A Magyar Nemzeti Levéltár még 2018-ban csatlakozott az Európa Digitális Kincsei elnevezésű nemzetközi projekthez, melynek célja a levéltári anyagok újszerű prezentálása különböző designerek és formatervezők segítségével. Ennek fő irányvonala a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A 2022 őszéig tartó projekt során többek között a portugál, norvég, a máltai és a Magyar Nemzeti Levéltár, a Spanyol Levéltári igazgatóság archívumaiban található iratokból inspirálódtak a tervezők, bemutatva, hogy ezek hogyan használhatók, hogyan adaptálhatók 21. századi környezetbe vagy éppen csak a hétköznapi tárgyainkra. A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára több különleges dokumentumot is beküldött a nemzetközi felhívásra.

A projektnek köszönhetően 2021-ben három különböző kiállítást is szerveznek, melyek bemutatják Európa kialakulását, a menekültek, migráció és szolidaritás témáját, illetve a kontinensen zajlott felfedezéseket is. Utóbbi tárlat anyagához küldték el a felvételeken is látható kérelmet, melyet Dobos István gyulai pilóta 1912-ben nyújtott be a városvezetésnek.

A pilóta támogatást kért és végül kapott is egy új repülőgép tervezéséhez, illetve egy jó motor beszerzéséhez.

A dokumentum a fiatal magyar tervezőt, Neuzer Zsófiát is megihlette, aki egy kreatív képeslapot készített. Ezen a kérelem mellett Dobos István képét is láthatjuk, valamint tartalmaz egy papírrepülőt is.

A tervek szerint a designerek munkái az online felület mellett egy valós kiállításon is megtekinthetőek lesznek.

Forrás és fotók: gyulatelevizio.hu