fbpx

Lezárult a Munkácsy 175 programsorozat

Békéscsabán egy éven keresztül ünnepelték a festőművész születésének 175. évfordulóját.

A csütörtöki zárórendezvényén jelen volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter. A helyi Munkácsy Múzeumban készítik az új állandó kiállítást.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár felsorolta az elmúlt egy év összes rendezvényét, szám szerint tizenhármat, amit a program részeként tartottak a múzeumban. Kiemelte: a Munkácsy-negyed a festőművész kultuszának lesz a közösségi tere, amely a megyének, a városnak és az országnak is büszkesége lesz.

Az emlékév során rendeztek speciális, virtuális tárlatot Egy géniusz története címmel. Ennek részeként – úgynevezett idővonalas megoldással – azt is szemléltették 3D-s vetítéssel, milyen események zajlottak a világban a mű keletkezésekor.

Rendeztek tablókiállítást a békési megyeszékhely főterén a festő híres alkotásaiból; az érték(m)érő című VI. Magyar-Román Határmenti Konferencián is több előadás szólt a Békéscsabához több szállal kötődő géniuszról. Emellett kiadtak egy tanulmánykötetet Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról! címmel.

Fekete Péter a megkoszorúztott Munkácsy-szobor előtt
Új relikviákra tett szert a múzeum

Sikerült néhány új relikviát beszereznie a múzeumnak, így Charles Sedelmeyer műkereskedő katalógusa és két gyászjelentés is gyarapítja a világon legnagyobb Munkácsy-hagyatékot kezelő intézményt. Az egyik gyászjelentést a család, a másikat az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat adta ki, mindkettőt Arad gyulai származású polgármesterének, Salacz Gyulának címezték. Mindkettő az aradi Kölcsey Társaság elnökétől került a múzeum birtokába.

Áprilisban új kiállítás nyílik

Ando György múzeumigazgató elmondta, hogy tízévente szükséges megújítani a kiállításokat, náluk 2007-ben volt az utolsó ilyen átalakítás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi-programon 38 millió forintot nyertek el. A Magyar Nemzeti Galériától (MNG) hat festményt kaptak tartósan kölcsönbe, saját képanyagukból pedig tíz festmény alkotja majd az új Munkácsy-tárlat gerincét. Egy új Munkácsy-alkotás is gazdagítja a gyűjteményüket, amelyről részletesen az új állandó tárlat megnyitásakor számolnak be.

Optikailag is kiemelt lesz – magassága miatt is – a Sirató asszonyok a keresztfánál című mű, amely Munkácsy barátja, gróf Andrássy Gyula belügy-, majd külügyminiszter tőketerebesi mauzóleumába készült. A kép érdekessége, hogy a múzeum korábban készíttetett róla egy mérethű másolatot, amely jelenleg díszíti a mauzóleumot – mondta Ando György.

Ugyancsak a MNG-tól kapták a Krisztus Pilátus előtt című képet, a híres alkotás feles méretű redukcióját.

Az új tárlatot az idővonal logika mentén alakítják ki, digitális eszközöket is igénybe véve. A látogatók átmenetileg QR-kódok segítségével, mobiltelefonokon, később telefonokon és tableteken láthatják azt is, hogy egy-egy alkotás készítése idején mi történt Békéscsabán, mi Magyarországon, és mi a nagyvilágban; ha akarnak, a kép keletkezési körülményeiről és egyéb érdekességekről is megtudhatnak információkat – fejtette ki.

Az új állandó kiállítás április 24-én nyílik meg, Munkácsy Mihály ugyanis 1884. április 25-én mutatta be a Krisztus Pilátus előtt és az akkor elkészült Golgota című alkotást Párizsban.

Nyitókép: Ando György, Fekete Péter, Szarvas Péter és Gyarmati Gabriella. Fotó: Such Tamás.

Fotók forrása: behir.hu

A rovat további cikkei