fbpx

Ligeti valóra vált álma a Ligetben

A Magyar Zene Háza előcsarnokában ősz hajú matrónák és totyogó babák zsibonganak, a „szomszéd várból”, a Müpából népes programszervező csapat érkezik „háztűznézőbe”. Bőven van látni- és hallanivaló. Ma a ház újabb részlegét, a kreatív hangteret mutatták be.

„Fudzsimoto Szú világhírnévre szert tett épülete a napokban újabb nemzetközi nagydíjat kapott Cannes-ban” – mondta el Baán László főigazgató, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. „A ház él, és rendkívül népszerű” – tette hozzá Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója. A január végi megnyitó óta rekordszámú, több mint 250 ezer látogatót fogadtak. Megnyitott a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada is, ahol ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

„A kreatív hangtér afféle zenei csodák palotája” – jellemezte az újdonságot Batta András, Horn Márton igazgató pedig felidézte: létrejöttét majd tízévnyi tervezőmunka előzte meg. Rengeteg ötletből végül nyolcat találtak most megvalósíthatónak. A koncepció véglegesítésekor jelentős inspirációt merítettek Ligeti György munkásságából, aki sokat gondolkodott azon, miként lehetne az orgona hangját vezérelhetően megszólaltatni és más hangszerekkel együtt, zenekarként bemutatni. Az Orchestrion installációban az orgona nem csupán hangszer, hanem egyedülálló tervezői munka révén Ligeti 1968-as álma is megvalósítható általa.

Ebben a térben gyerekek lehetnek a felnőttekből: minden korcsoport megtalálja a fülének és kedvének tetsző hangokat. Bárki megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-féle teremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak. Kisebbek számára élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a lcsilingelő dallamokat életre keltő golyók zenei útvonalát.

A Ritmushajtánynak elnevezett hatalmas akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, amelyek vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestő segítségével énekelve vagy zongorázva színes formák kelhetők életre. A kreatív stúdióban vetített oktatóvideók révén bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon eljátszani, és énekesként is kipróbálhatja magát. A gyakorlást követően rögtönzött együttesek első közös hangfelvételüket is elkészíthetik a stúdióban.

Baán László a sajtótéjékoztatón

Az installációk koncepcióterveit Váczi Dániel zenész készítette, aki az amerikai Guthman Nemzetközi Hangszerverseny első díját és közönségdíját egyaránt elnyerte idén. A kreatív hangtér páratlan hangszereit és hangképző installációit a Medence-csoporttal közösen a tervező hozta létre.

A Magyar Zene Háza Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó kiállítására már több mint 35 ezer látogató váltott jegyet, míg az Európában is egyedülálló Hangdómban több mint harmincezer nézőt üdvözölhettek. Ősszel újabb, a magyar pop- és rockzene történetét feldolgozó kiállításra várják a közönséget.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A rovat további cikkei