Szentiványi Tibor neves informatikus, játékkutató és játékgyűjtő volt. Villamosmérnöki diplomája megszerzését követően, 1958-tól az MTA Kibernetikai Kutatócsoportjánál helyezkedett el, ahol részt vett az első magyar elektronikus, Neumann-elvű számítógép, az M-3 építésében. Az informatika mellett a másik nagy szenvedélye a játék volt. Mindenfajta bűvésztrükk, optikai illúzió, rejtjelezés és egyéb furfangos ötlet iránt érdeklődött, szívéhez legközelebb mégis az egyszemélyes logikai játékok álltak.

A több mint ezer gondolkodásfejlesztő játékot magában foglaló gyűjteményben magyar, valamint európai, amerikai és ázsiai tervezők munkái egyaránt megtalálhatók,

a filléres játékoktól kezdve a komoly értéket képviselő mesterművekig. A furfangos tárgyak többsége a 20. század utolsó harmadában, valamint az ezredforduló utáni években készült. A gyűjtemény különlegességét az adja, hogy felvonultatja az összes nemzetközileg elismert logikai játékcsoportot, ami Magyarországon ritkaságnak számít. Mindez nem véletlen, hiszen Szentiványi Tibor jó viszonyt ápolt a leghíresebb játékgyűjtőkkel, játéktervezőkkel.

Szentiványi Tibor idén ünnepelte volna 90. születésnapját. Sokirányú munkásságára, szellemiségére egy kiállítással emlékeznek, melynek megnyitóját augusztus 27-én tartják. A tárlat a gyűjtő életművén túl a logikai játékok nagy múlttal rendelkező, sokszínű és izgalmas csoportjára, az ördöglakatokra hívja fel a figyelmet.

Képek: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum