A svéd popkvartett 1974-ben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált azóta örökzölddé vált, Waterloo című dalával. Akkor indult el az együttes több évtizedes világkarrierje, melynek elismeréseként az egyik legrangosabb svéd lovagrend tagjaivá emelte őket XVI. Károly Gusztáv király.

The music group ABBA with Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog and Benny Andersson will receive the Royal Vasa Order from Sweden's King Carl Gustaf and Queen Silvia  at a ceremony at Stockholm Royal Palace on May 31 for outstanding contributions to Swedish and international music life. 
Photo: Henrik Montgomery / TT / Kod 10060 (Photo by HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Az újdonsült lovagok. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT News Agency via AFP

Mostantól a négy poplegenda, Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és  Anni-Frid Lyngstad a Vasa-rend elsőosztályú parancsnokai – adta hírül az ABC News.

Svédországban több hasonló elismerés létezik, köztük a Seraphim Királyi Rend, amellyel államfőket és külföldi uralkodókat tüntetnek ki. Komoly kitüntetés a Sarkcsillag Királyi Rendje is, amelyet  idegen állampolgárok és állampolgársággal nem rendelkezők kaphatnak meg.

A Vasa Királyi Renddel a Svédországért, a svéd érdekekért kifejtett rendkívüli, személyes erőfeszítéseket ismerik el. Ezt a kitüntetést csaknem ötven évig senkinek sem adták át, egy jogi reformot követően 2022-óta kaphatják meg újra a svédek.

Év elején szavazhattak a polgárok arról, hogy ki érdemes a kitüntetésre. A jelöltek listáját – köztük az ABBA tagjait – a svéd kormány és a király hagyta jóvá.

A magas elismerést ünnepi szertartáson vehették át a királyi palota dísztermében mindazok, akiket érdemesnek találtak erre, így az együttes tagjai is. Mindenkinek maga a király nyújtotta át a vörös dobozban fénylő kitüntetést a következő szavakkal: „Ezzel köszöni meg Svédország különleges erőfeszítéseiteket.”

A díszokleveleket Szilvia királyné adta át.

 

 

Az zenekar tagjai közül hárman: Andersson, Fältskog és Lyngstad a királyi palotában, Ulvaeus pedig egy, a svéd média által által élőben közvetített eseményen vette át a magas elismerést.

A negyven évvel ezelőtti eurovíziós győzelem után a világ élvonalába robbant együttes a legsikeresebb zenekar a dalfesztivál történetében. Melodikus pop-diszkó zenéjükkel felvett albumaikból százmilliókat adtak el világszerte. Hatalmas siker lett a legnagyobb slágereikből készült muscial színpadi és filmváltozata, a Mamma Mia is. A svéd csodacsapat évtizedek óta nem lépett élőben közönség elé, de 2021-ben kiadott kilencedik, egyben utolsó stúdióalbumuk, a Voyage díjak sorát söpörte be, számos országban a slágerlisták élére került, és 2,5 millió példányt vásároltak meg belőle.