Ma indul a kétnapos Friss Hús

Egyéb

Mégsem teljesen helyénvaló az állítás, hogy nincs magyar filmszemle, hiszen készülnek magyar alkotások, a Daazo válogatása is ezekből a közelmúltban forgatott rövidfilmekből szemezget. Az alkotásokat a filmkészítők jelenlétében lehet megnézni.

Műsorra kerül ? többek között ? a Moszkva tér és a Szezon rendezőjének új filmje a Brigád, amely 2013-ban Dublinban játszódik. Török Ferenc 10 perces kisfilmje egy brigádvezető-választás köré épül, amelyben a kelet- európai vendégmunkások ténykedéseit láthatjuk. Tóth Barnabás Újratervezés című filmjében egy házaspár autókázását követhetjük nyomon, Pogány Judit és Kovács Zsolt lehengerlő játéka életszerűvé varázsolja a dramaturgiailag is jól megkonstruált alkotást. Papp Gábor Zsigmond Én is téged, nagyon című kísérleti filmjében fiktív sms-eket olvasnak fel olyan neves színészek mint Lukáts Andor, Keresztes Tamás, Radnay Csilla és Elek Ferenc. Az életre keltett szöveges üzenetek segíthetnek abban, hogy az sms- t kapó ember többiekhez való talányos viszonyát rekonstruáljuk.


20130327_friss_hus_250x250.png
Részlet az Újratervezés című filmből (Forrás: origo.hu)

A minifesztiválon adaptációkat is műsorra tűznek a szervezők. Cserna- Szabó András 7 legjobb dolog, amit a magyar ember evés közben csinál című gastro családtörténetét Lakos Nóra Nagyanyám köldöke címmel álmodja vászonra. A játékos alkotásban Jordán Adél és Keresztes Tamás szerepelnek. Nagypál Orsi Parti Nagy Lajos adaptációját a Kispárizst is levetítik a minifesztiválon, amelyben Péterfy Bori és Pogány Judit játszanak. A film története a szocializmus idején játszódik, ahová a vagongyárba nyugatról használt ruhák érkeznek, amely heves indulatokat vált ki a szereplőkből, megteremtve ezzel a film alapkonfliktusát. Nagy Dénes Lágy eső című Tar Sándor adaptációja is irodalmi anyagot választott kiinduló forrásként. Az alkotásban a nevelőotthonból jött fiú, Dani szerelmi próbálkozásait mutatja be az alkotás, a vidéki élethangulatot naturális eszközökkel ábrázolja a rendező.