Galambok

Síp utca 17.

A galambok – legtöbbször párban – kedvelt motívumai minden építészeti korszaknak; a szerelem, a béke, a nyugalom, a természeti szépség allegóriái. A Löffler Sándor tervezte Síp utcai lakóház kapuját iparművészeti igényességgel kivitelezett domborított rézlemez életfa és galambpár díszíti. Készítőjének neve is fennmaradt: Migray József műlakatos mester.

Abonyi utca 29.

A századfordulós építészet kedvelt díszítőelemei közé tartoztak a mozaikok is. Az elegáns madarat az 1911-ben Wellisch Andor tervei alapján épült családi villa homlokzatán csodálhatjuk meg a zuglói Abonyi utcában.

Boráros tér 3.

A Boráros téren található a főváros egyik „legmadarasabb” épülete: a Vágó testvérek – László és József – tervezte magyaros szecessziós bérpalotán számtalan szárnyas motívummal találkozhatunk. A kovácsoltvas kapu a Gresham-palota stílusát idézi. Az egymással szembeforduló galambpár a Vágó testvérek kedvelt motívuma volt, több épületükön is megtalálható. Vágó József ennél az épületénél is összművészeti alkotást hozott létre, a belső kialakítást is a legapróbb részletekig megtervezte. Madarak repülnek a kapun túl a lépcsőház falán, a festett üvegablakokon, és még a járólapokon is.

A kovácsoltvas kapu kilincse is madarat formáz: gázlómadarak hosszú csőrén át vezet az út a házba.

Sasok

Lázár utca 9.

Art déco stílusú madár sem hiányozhat a palettáról. Freund Vilmos 1912-ben tervezett lakóházának erődszerű bejáratát stilizált sasok őrzik.

Baglyok

Gizella utca 19/B

Iskolaépületeink jellemző díszítőmotívuma a bagoly, de lakóházon is találkozhatunk az éjjeli ragadozóval: a Gizella utca egyik egyszerű, 1926-ban felépült lakóházának bejáratát tekintélyes méretű bagolypár díszíti.

Pávák

Mexikói út 60.

A páva szintén kedvelt díszítőmotívuma minden stílusirányzatnak. A Lajta Béla által 1908-ban tervezett Zsidó Vakok Intézetének (Jelenleg Mozgásjavító Általános Iskola) kerítésén rengeteg más madárral együtt stilizált páva ékeskedik. A Galambos Jenő lakatosmester készítette kovácsoltvas kerítés önmagában is műremeknek számít; a kerítésen az állatfigurákon túl Braille-írásos bibliai és klasszikus magyar versidézetek olvashatók. Ezekhez elkészültükkor az egész városból elzarándokoltak a gyengénlátók.

Városligeti fasor 47–49. 

Pávában gyönyörködhetünk az egyik legszebb magyaros szecessziós villaépületen, a Kőrössy-villán, a Városliget közelében is. A különleges ablak tekervényes növényi indái között szinte elvesznek a szépséges pávák. Az eredeti pompáját visszanyert, impozáns épület felújításának különlegessége volt, hogy bár az oromzati domborművek és stukkódíszek az évtizedek során elpusztultak, korabeli fényképek alapján helyreállították őket.

Balassi Bálint utca 7.

Stilizált, art décós páva díszíti Böhm Henrik 1910-ben tervezett szecessziós lakóházának kapuját is a Balassi Bálint utcában.

Bakáts tér 1.

Historizáló épületeinkről sem hiányozhatnak a tollas állatok. A Bakáts téren álló, jelenleg házasságkötő teremként működő, 1899-ben emelt épület homlokzatán bogyókat csipegető madárpár látható.

Hattyúk

Izsó utca 5.

Egy elegáns hattyú is része a budapesti „madárfaunának”: a Lajta Béla tervezte Izsó utcai magánvilla kerítésén úszik.

Pelikánok

Angyalföldi út 36–38.

Angyalföldön is érheti meglepetés a madármegfigyelőket. A főváros egykori szociális lakásépítési programjában 1912-ben megvalósult, 160 lakásos épülettömb bejáratait különleges állatok méretes figurái őrzik. Budapesti ornitológiai sétánkon ennek köszönhetően még pelikánokkal is találkozhatunk.

A fotókat a cikk szerzője készítette.