A Huawei NEXT-IMAGE Awards-on, a világ legnagyobb mobilfotós versenyén Tompa Attila Generációk című alkotása a Portré kategóriában bizonyult a legjobbnak, és elnyerte a verseny három legjobb mobilfotójának járó fődíjak egyikét. A nyertes kép egy nagymama és unokája közötti kapcsolódást jeleníti meg, és helyet kapott rajta a technológia is.

A verseny két másik fődíjasa a cseh Zdenek Dvorák és a kínai Ihang Vej. A cseh fotós New Dad (Újdonsült apa) című képe a születés utáni pillanatokat örökíti meg, míg a kínai fotós Feast with Family (Családi ünnep) című díjnyertes képe egy forgalmas vásárt ábrázol.

A 2021-es verseny témája a Better Together (Jobb együtt) volt, amely a sok hónapos bezártság utáni találkozások örömére, a társadalmi együttlét fontosságára utalt.

A megmérettetésre több mint száz országból egymilliót meghaladó nevezés érkezett. Az amatőr és profi fotósok tíz kategóriában küldhették be Huawei telefonokkal készített képeiket vagy videóikat.

A magyar versenyzőnek nem ez az első győzelme: 2020-ban Hard Life (Nehéz élet) című alkotása nyerte el az Arcok kategória legjobbjának járó díjat a verseny magyarországi megmérettetésén.

Tompa Attila elmondta: az idei versenyre egy teljesen spontán felvétellel nevezett. Kislánya és anyósa szerepel a képen, épp akkor ajándékozta anyósának a tabletet, amelyről mesét olvas fel. „Mivel a gyorsaság, a pillanat megörökítése volt a cél, nem volt időm beállításokkal pepecselni” – jegyezte meg az amatőr fotós, hangsúlyozva: nagyon örül, hogy az eredmény elnyerte a zsűri tetszését, számára is nagyon kedves ez a kép.

A mobilfotós versenyen három évvel ezelőtt is magyar siker született. 2018-ban Pávó Réka Art & Leukemia című alkotása nyerte el a verseny fődíját.

Nyitókép: Tompa Attila: Generációk (részlet). Forrás: Huawei NEXT-IMAGE Awards