Rainer-Micsinyei Nórát A legjobb dolgokon bőgni kell és Dietz Gusztávot a Külön falka című mozifilmben nyújtott alakításáért díjazták Isztambul nemzetközi filmfesztiválján a hétvégén. Mindkét alkotás a Nemzeti Filmintézet Inkubátor-programjában készült, és jelenleg is műsoron van a hazai mozikban.

Grosan Cristina első mozifilmjében, A legjobb dolgokon bőgni kellben olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. A rendező a forgatókönyvet közösen jegyzi Rainer-Micsinyei Nórával, aki egyben a film főszereplője is, és a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznő díját. A legjobb dolgokon bőgni kell a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, Stalter Judit producer vezetésével.

A Külön falka egy szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szól, Kis Hajni első mozifilm-rendezése. Az apát alakító Dietz Gusztáv egykori grappling-küzdősport világbajnok, a kislányt Horváth Zorka játssza, és mindkettőjüknek a Külön falka volt az első mozifilmes kalandja. Dietz Gusztávot a legjobb színész díjával tüntette ki a Boszporusz Filmfesztivál zsűrije. A Külön falka magyar–szlovák koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória.

A 9. Boszporusz Filmfesztivált október utolsó hetében rendezték meg Isztambulban, a nemzetközi versenyprogramba mindössze tíz alkotás kapott meghívást, a díszvendégek közt volt Carlos Reygadas mexikói sztárrendező és az Oscar-díjas Danis Tanovic bosnyák forgatókönyvíró-rendező is.

Rainer-Micsinyei Nóra személyesen vette át a trófeát,
míg Dietz Gusztáv díját Kis Hajni rendező és Zachar Balázs producer vette át a
záróceremónián.

Nyitókép: Rainer-Micsinyei Nóra