Augusztus első hetében a szlovéniai Shots Filmfesztiválon telt ház előtt tartották meg a Triangle európai premierjét. A legfrissebb fejlemény, hogy bár az Indy Shortson nem nyert, de bekerült az egyik legnagyobb brit filmfesztiválra, az Aesthetica Short Film Festivalra, ami novemberben lesz, egyben BAFTA-kvalifikációs esemény.

Mikor szólítottál meg utoljára egy idegent?

Ezt a kérdést teszi fel Engelmann Péter diplomafilmje, melyben három idegen pszichológiai kísérletére összpontosít. Két férfi és egy nő találkozik, és elkezdenek beszélgetni Arthur Aron 36 kérdéses pszichológiai kísérlete alapján. A pszichológus célja eredetileg az volt, hogy kísérleti úton vizsgálhassa a folyamatot, ahogy két ember közel kerül egymáshoz. Vajon megismerik ezalatt egymást, mi lesz a sorsuk? Pszeudo-dokumentumfilmet látunk, sci-fit, drámát vagy thrillert? A Triangle a nézőt egészen a film végéig bizonytalanságban tartja.

Az angol–magyar koprodukcióban készült diplomafilm, amelyet Engelmann Péter az Arts University Bournemouth végzős diákjaként forgatott itthon magyar nyelven, nem először kelt nemzetközi érdeklődést: korábban már az egyetem indította a diák Oscarért, a világpremierje pedig a brit The Shortest Nights-on volt, mely BIFA-kvalifikációs fesztivál révén utat nyitott a filmnek az idei British Independent Film Awards felé.

Nemzetközi és egyben észak-amerikai premierjére a júliusi Oscar-kvalifikációs Indy Shorts International Film Festival Heartland Film versenyprogramjában került sor, ahol egyedüli magyar filmként szállt versenybe az indulásért. Bár itt nem sikerült díjat elhozni, de novemberben az egyik legnagyobb brit filmfesztivál, az Aesthetica Short Film Festival válogatta be a versenyfilmjei közé, mellyel a BAFTA kapujába került a Triangle.

A főszerepben Vetlényi Lili, Kovács S. József és Gaál Dániel, mellékszerepben Kovács Lilla, György Zoltán Dávid és Bazsányi Simon láthatók.

A filmet íróként, rendezőként, producerként és vágóként is jegyző, korábban pszichológiai tanulmányokat is folytató Engelmann Péter 2015-ben készítette el első kisjátékfilmjét, a #HELP címet viselő, a fiatalokat és az őket beszippantó pszeudovalóságot középpontba állító szatirikus thrillert. A többek között az Oscar-kvalifikációs Durban International Film Festival versenyprogramjába is meghívott diákfilm számos magyar és külföldi díjat, jelölést tudhat maga mögött.