fbpx

Magyar elsőfilm világpremierjével indul a tallinni fesztivál

Az NFI Inkubátor Programban készült Legjobb tudomásom szerint és Szabó István Zárójelentés című filmje versenyez a november 13-án kezdődő Tallinni Fekete Éjszakák Nemzetközi Filmfesztiválon, mely Észak-Európa legnagyobb presztízsű seregszemléje.

Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezőpáros első mozifilmje egy párkapcsolati dráma, amit a női felet ért szexuális bántalmazás idéz elő, de az eseményeket a férfi szemszögéből láttatja. A Legjobb tudomásom szerint Hámori Gabriella és Bodolai Balázs főszereplésével az NFI pályakezdő alkotókat támogató Inkubátor Programjában készült.

Legjobb tudomásom szerint
Fotó forrása: M&M Film

A történet főszereplője Nóra és Dénes, egy fiatal házaspár. Dénes feleségét egy éjszaka nemi erőszak éri. Az ellentmondásos tanúvallomások miatt és a bizonyítékok híján a rendőrség nem tud igazságot tenni az ügyben. A férj először felesége mellé áll, támogatja, személyesen próbál meg utánajárni, hogy pontosan mi is történt azon az éjszakán. A későbbiekben azonban az eset feldolgozása próbára teszi a kapcsolatukat. A pár különösen nehéz helyzetbe kerül, mert épp egy örökbefogadás finishében történik mindez, és a történtek befolyásolják a döntés kimenetelét.

Lőrincz Nándor forgatókönyvíróként, Nagy Bálint operatőrként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Több fesztiválnyertes rövidfilm és sikeres videóklip után első közös mozifilmjüket 2019-ben forgatták Mécs Mónika és Pataki Ági producerek vezetésével.

A két rendező a forgatáson
Fotó forrása: M&M Film

A Legjobb tudomásom szerint forgatókönyvét Lőrincz Nándor jegyzi, az operatőr Nagy Bálint, a zeneszerző Fodor Attila, a vágó Gothár Márton volt. A film jövőre a Budapest Film forgalmazásában lesz látható.

A rangos tallinni filmfesztiválon lesz Szabó István Zárójelentés címmel készült legutóbbi filmje nemzetközi premierje. Az Oscar-díjas Mephisto rendezője hosszú szünet után, világhírű filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel forgatott új mozifilmet.

A Zárójelentés főhőse Stephanus professzor, az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával. Ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik. Saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük.

A Szabó István eredeti forgatókönyve alapján készült Zárójelentés producere Sándor Pál és Tőzsér Attila volt, és februárban mutatták be a hazai mozikban.

Nyitókép: jelenet a Zárójelentésből. Fotó forrása: Intercom

A rovat további cikkei