fbpx

A Magyar Formatervezési Díj legszebb munkái

Ezek a kedvenceink a kitüntetett művek és pályamunkák közül.

Legyen bármennyire szörnyű is a világunk, nem létezhetünk szép tárgyak nélkül. Természetes ösztönünk, hogy olyan dolgokkal vegyük magunkat körül, amelyek a funkción túl örömet isszereznek, amelyekben lehet gyönyörködni. Amelyek megszólítanak minket és történeteket mesélnek. A Magyar Formatervezési Díj terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában díjazott hét műve és a különdíjasok pályamunkák közül is azok a kedvenceink, amelyek nemcsak jók, hanem szépek is.

A munkákat ebben az évben a járványhelyzet miatt online felületen lehet végignézni. Így ugyan kevésbé válnak láthatóvá az egyes munkák közötti kapcsolatok, de az egyes művek alaposan és részletesen megismerhetők.

A kékfestés új dimenziói
A kékfestés új dimenziói
Forrás: diploma.mome.hu

Egy gyors görgetés után a legelső munka, amelyen megakad a szemünk, Tóvaj Rozália A kékfestés új dimenziói címet viselő projektje. Tóvaj elképesztő érzékenységgel adaptálja a magyar kékfestő hagyományt. Úgy örökíti tovább ezt a gazdag kultúrkincset, hogy megtalálja a kortárs formavilágot is, amelyen keresztül ez a régi kultúra újra átélhetővé válik, újra megszólíthatja a mai embereket.

A mintarendszerek jelenkori adaptációja a kékfestő dúcokat idézik meg: a modern, 3D nyomtatással létrehozott „szemek” izgalmas térhatásokat idéznek meg. A kísérleti anyagkollekció különlegessége nemcsak az indigófestés hagyományos színkombinációjának megidézéséből, hanem az ellentétes minőségű anyagok (a lágy esésű, áttetsző alap és a tömör, térhatású elemek) összejátszásából fakad.

Illan függőlámpa
Illan függőlámpa
Fotó: Studio 9010, Luceplan

Szintén a légiessége, tünékenysége miatt fog meg Horváth Zsuzsanna Illan függőlámpája (a Termék kategória díjazottja), amely úgy lóg a plafonról, mintha valami óriás trombita- vagy flamingóvirág volna. Az Illan a pillanat megélésére buzdít. Ez a poétikus forma szinte kikényszeríti, hogy elmerengjünk rajta, hogy beindítsuk a képzeletünket és szabad asszociációkat hívjunk elő belőle.

A koncentrikus körökből felépülő forma áttetszősége, erezetszerűsége folytán pihentetőleg hat a szellemre. A lámpa finom mozgása, rezgése pedig meditatív tárggyá teszi ezt a funkcióját is maximálisan beteljesítő tárgyat. A lámpa nemcsak fényt hoz a mindennapjainkba, hanem megtanít minket arra is, hogy miként lassítsunk és csendesedjünk le. 

SLÉ
SLÉ rétegelt lemez szánkó
Fotó: Kevin Harald Campean

A pillanat megéléséről szól a SLÉ rétegelt lemez szánkó, Miklósi Ádám munkája, amely a Magyar Formatervezési Tanács különdíját nyerte el. Ez a szánkó egyáltalán nem emlékeztet a hagyományos téli szabadidős eszközökre, azoknál sokkal harmonikusabb formavilágot mutat fel. A skandináv designra oly jellemző letisztult elegancia és minőségi megjelenés köszön vissza ezen az áramvonalas konstrukción.

Az ergonómiailag és formailag átgondolt tárgy nemcsak plasztikus megjelenése, hanem technológiai átgondoltsága miatt is érdekes. Kiváló példát ad arra, hogy a klasszikus tárgyainkat miként lehet újragondolni úgy, hogy a hozzájuk kapcsolódó jó érzéseink megmaradjanak és használatuk során új élményeket is szerezhessünk.

Woven Melody Hangszövet
A Woven Melody egyik hangszövete

Nagyon izgalmas Fóris Barbara és Somogyi Balázs munkája, a Woven Melody Hangszövet is, amely különféle népdalok kottáját „hangolja” a textilekbe. Az így létrejövő munkák egyszerre idézik fel a régi szőttesek világát, miközben ezek a mintázatok „dallammá olvashatók”.

A létrejövő hangszövetek vízszintesen vagy függőlegesen tükrözött sorokat alkotnak. Nemcsak esztétikai megjelenésük folytán válnak emlékezetessé, hanem azért is, mert láthatóvá teszik az adott dallam dinamikáját is: pontosan érzékeljük, hogy a Himnusz mely ponton „robban ki,” vagy hogy a The Doors Come on baby light my fire dalában hol változik meg a dinamika. 

Zigzag
Zigzag
Fotó: Pálmai Gergő

A Zigzag, Erdélyi Tamás, Gara Bernát és Csepregi Szabolcs munkája (a Termék kategória díjazottja) egy modulárisan építhető mászófalrendszer. Néhány modul segítségével tetszőleges geometriai formák alakíthatók ki, így különféle igényekhez igazítható a teljes konstrukció. A szerkezet különlegessége, hogy a sziklákhoz hasonló geometriájú rendszerek felépítését teszi lehetővé. Tetra- és oktaéder alapú elemeiből számtalan térbeli, a természetben is előforduló alakzatokhoz hasonló, tömbszerű és töredezett forma alakítható ki. Friss, légies és absztrakt ez az építőjáték. Ettől zseniális: úgy tud egyszerre könnyed és játékos lenni, hogy közben statikailag és szerkezetileg is magas minőséget hoz.

Compocity
Compocity
Fotó: Pancsa Emese

A díjazott és kiállított munkák között a legtöbbnél fontos szempont a környezettudatosság is, azonban vannak olyanok is, amelyek kifejezetten egy fenntarthatóbb világért születtek. Pancsa Emese Compocity nevű beltéri komposztálója például épp ilyen. Ez a szerkezet teljesen automatizálja a folyamatokat, amelyet kényelmesen és játékos módon ismertet meg.

A tervezők egy olyan körforgásos gazdaság vízióját fogalmazták meg, ahol alulról szerveződve és egészen kis lépésekben tudunk élhető környezetet kialakítani magunknak. A Compocity nagyszerűsége abban áll, hogy használatával részesei válhatunk egy cirkuláris rendszernek, így nemcsak igénybe vesszük az erőforrásokat, hanem vissza is töltjük azokat.

Nyitókép forrása: diploma.mome.hu

A rovat további cikkei