Magyar konyhatörténet a Városligetben

Kultpol

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend harmadik alkalommal rendezi meg a Vajdahunyadvárban a fesztivált, amelyre ingyenes a belépés. A háromnapos rendezvény során a látogatók megismerhetik a legrégebbi és leghíresebb magyar ételeket és italokat a honfoglalástól egészen napjainkig. Az egyes korok kulturális és gasztronómiai bemutatása mellett évről évre egy-egy kiemelt téma kerül a középpontba. Ez tavaly a reneszánsz volt, idén pedig a hal a főszereplő. Ennek fő oka, hogy a rendezők szeretnék felkelteni a figyelmet e fontos és egészséges élelmiszer-alapanyag iránt.

Az esemény idején zajló halászati konferencia főleg elméletben foglalkozik a témával, míg a vásári kavalkádban számos halból készült ételt lehet majd megkóstolni. A helyszínen bogrács, halászcsárda, cigányzene fogadja a látogatókat, no meg délvidéki, sváb és bunyevác lakodalmas csapatok menyasszonnyal, vőlegénnyel, násznéppel és zenekarral. Lesz főzőpárbaj a magyar régiók és a nemzetiségek között, sörparádé és borutca. Biotermékek is vásárolhatók, széles választékban. A gasztronómiai fesztivált különböző műfajú kulturális műsorok egészítik ki. A rendezvény oldalából pedig az is kiderül, hogy az Árpád-házi királyok imádták a káposztát és az ökröt, Mátyás a mártásra esküdött, Petőfi meg odavolt a gulyásért.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend - amely 2005 decemberében alakult - feladatának tekinti a magyar gasztronómia belföldi és nemzetközi színtéren való képviseletét.