1.Élelmiszerüzemből Közért

Jogelődje a Budapest Székesfőváros Községi Élelmiszerárusító Üzeme volt, amely 1911 óta működött. Az élelmiszerüzem 50 egységből álló hálózatának boltjaiban forgalmazott árucikkek olcsóbbak voltak a konkurenciánál, így próbálta a törvényhatóság leszorítani az árakat. Az üzem 1948. május 15-éig működött, amíg a Közért létre nem jött.

Alapítólevele szerint a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. elsődleges feladata a közellátás biztosítása volt. Alapításakor 358 budapesti és 31 vidéki bolttal rendelkezett. A vidéki boltokat rövidesen más kereskedelmi szervezetekhez csatolták, a budapesti üzletek száma viszont gyorsan emelkedett.

2. Minek a rövidítése?

Kevesen tudják, hogy valójában mit is jelent a közért szó. Ez a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. nevének a rövidítése. A rövidítés vált idővel köznévvé, annyira, hogy még ma is használjuk, noha a cég már nem létezik.

3. Mikor szállítottak először házhoz?

Az alábbi plakát felirata szerint már 70 éve is létezett a megvásárolt termékek házhozszállítása!

Forrás: OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár

4. Politikai üzenet a kirakatban

A kirakarokat ünnepek alkalmával politikai tartalmú dekorációval dísztették.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom ünnepére készített dekoráció (1957. november 7.) a Szent István körúton . Fotó forrása: MANDA

A drapériák alkotta háttérben, középen a forradalmi lángot hordozó fáklya felett, V.I. Lenin a novemberi bolsevik forradalom vezetőjének arcképe. Mellette, két oldalt a forradalom élharcosai láthatóak, a pétervári matrózok. Alattuk feliratok: Köszöntjük a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 40. évfordulóját!. Előtte a bolt csemegeáru kínálatának ízelítője.

5. Mindent kimértek

A kezdeti időszakban a liszttől és a cukortól kezdve a kenyéren és a zsíron át a tejig mindent a pultoknál mértek ki.

6. Az első önkiszolgáló

1955 augusztusában nyílt meg az ország első önkiszolgáló üzlete a fővárosban, a Mártírok útja (ma Margit körút) és a Bem József utca sarkán lévő Közértben. (Ma ruhabolt van a helyén.) Tíz éven belül már a Közértek nagyobb része ebben a rendszerben működött, és a hatvanas évektől épültek a nagyobb alapterületű és szélesebb választékot kínáló ABC áruházak.

7. Cigarettát is reklámoztak

Abban az időben még lehetett a közértben is cigarettát kapni és reklámozni. Az automata segítségével történő önkiszolgálás bevezetésére is volt példa. Idővel hidegkonyhai termékek is megjelentek a közértek kínálatában, melyet A karcsúság titka szlogennel reklámoztak.

8. ABC

1966–67-ben kezdődött meg a nagyobb alapterületű ABC áruházak kialakítása, melyekből 1975-ig több mint ötvenet adtak át a vásárlóknak. Az átalakítások a vállalat szervezetét is érintették: az addig kerületenként működő Közértekből 1969-ben 10 kerületi Közért vállalatot hoztak létre Budapesten, s ez a szám később 12-re növekedett.

9. 12 ezren dolgoztak Közértben

A Közérteket többször átszervezték. A nyolcvanas években 12 Közért vállalat működött meghatározott, egymást át nem fedő kerületekben. Az 1600 üzletben 12 ezer alkalmazott dolgozott, a forgalom 28-30 milliárd forintra rúgott, a fővárosban vásárolt élelmiszerek 60 százalékát a Közért árusította.

10. Jogutód nélkül szűnt meg

A rendszerváltáskor, a privatizáció idején a kerületi Közérteknek 1670 boltjuk volt, és további 24 üzlettel rendelkezett a Budapesti Közért Vállalat. Ez később – többszöri átalakulással – a Spar-hálózat része lett. A Közért vállalat Rt.-t 1994-ben végelszámolással, jogutód nélkül szüntették meg.

+ 1 Csemege

A Közért mellett működött 1952-től a Csemege Kereskedelmi Vállalat – elsősorban Budapesten és a Balaton környékén – , amelyet kifejezetten a korszerű kereskedelmi módszerek meghonosítása és elterjesztése érdekében hoztak létre. Ez a vállalat a privatizáció során az osztrák Meinl tulajdonába került, 2001-től 2012-ig a belga Delhaize csoport tulajdonaként Match néven működött, majd a cég magyarországi kivonulása után az üzletek többsége a CBA, Coop és Spar üzletláncok része lett.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Nemzeti Digitális Archívum

A nyitókép a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tulajdona.

#magyar márka