Az egyik lemezen Mészáros Márta 1970-es filmje, a Szép lányok, ne sírjatok zenéje, a másik kettőn a V’Moto-Rock elődje, a V’73, illetve az etnorockot játszó Barbaro koncertfelvétele hallható.

A Moiras Records gondozásában megjelenő három korong közül a legkorábbi dalok az Illés, a Kex, a Metro, a Tolcsvayék és a Trió, valamint Zalatnay Sarolta dalait tartalmazó, Kívánj szép álmokat című, Mészáros Márta 1970-es Szép lányok, ne sírjatok című filmjének dalait tartalmazó bakeliten szerepelnek.

A filmben tizenhat dal hangzik el, sajnos a mozihoz használt eredeti hangfelvételek nem maradtak meg, megjelent viszont több kislemez a filmhez kapcsolódva, néhány dal pedig az előadók nagylemezeire került.

V’73
Fotó forrása: beatkorszak.blog.hu

Az 1973 és 1977 között létezett, instrumentális progresszív rockzenét játszott V’73 gyakorlatilag az Emerson, Lake & Palmer magyar megfelelője volt, virtuóz zenészekkel és előadásmóddal.

A csapatban Lerch István billentyűs hangszereken, Sáfár József basszusgitáron játszott, Herpai Sándor pedig dobolt. A most megjelent Seven Pieces For Keyboards, Bass Guitar And Drums című V’73-anyag egy jó minőségű, alapvetően keverőpultról rögzített, utóhangmérnöki munkával feljavított koncertfelvétel-válogatás, amely Sáfár József archívumában maradt meg. A hét szám között akad két vokális is Lerch István hangjával, valamint több komolyzenei átdolgozás.

Barbaro
Fotó forrása: beatkorszak.blog.hu

Herpai Sándor a V’Moto-Rock történetének vége felé, 1986 decemberében alapította meg a Barbarót az énekes Tzortzoglou Jorgosszal. Az egyik első hazai etnorock zenekar 1990-ben megjelent első lemezén mellettük Cziránku Sándor gitározott, Zsoldos Tamás basszusgitározott, Nikola Parov pedig fúvós és billentyűs hangszereken játszott.

Az Ilju haramia címmel most kiadott vinylre a Lágymányosi Művelődési Házban 1992-ben egy rajongó által rögzített koncert felvételei kerültek. A felvételeken sokkal több improvizatív rész található, mint a Barbaro első két lemezén. Eljátsszák a I-es és az 1994-ben megjelent II-es lemez több számát, de szerepelnek az anyagon eddigi kiadatlan felvételek is.

Nyitókép: Szép lányok, ne sírjatok. Forrás: filmarchiv.hu