A kétezer vizsga- és diplomafilmből beválogatott 17 alkotásból a májusban elhalasztott teljes filmfesztivál rövidebb programját felvonultató, októberi Cannes 2020 Special nevű eseményen választják ki a három abszolút győztest.

Cannes 2020 Special címen, október 27. és 29. között rendezik meg az eredetileg májusra tervezett, világhírű Cannes-i Filmfesztivál egy részét.

A Budapesti Metropolitan Egyetem történetében nem Beleznai Márk filmje az első, amely kijutott a cannes-i filmfesztiválra.

2019-ben Moldovai Katalin Ahogy eddig című diplomafilmje került szintén a Cinéfondation válogatásába.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy hallgatóink nem csak itthon, de a rangos nemzetközi filmes eseményeken is nagy sikerrel szerepelnek” – mondta el Groó Diana filmrendező és forgatókönyvíró, a Budapesti Metropolitan Egyetem Képalkotás Mozgóképkultúra- és Média alapszak szakirányvezetője.

„Az Agapé című film azért is különleges, mert Márk és stábja még a második év végi vizsgára készítette a kisfilmet. Már a forgatókönyv is nagyon ígéretes volt, a kész film láttán pedig egyszerűen csak annyit tudtunk mondani: le a kalappal. Cannes a legnagyobb és a legfontosabb filmfesztivál. A Cinéfondation versenyprogramjába bekerülni pedig már eleve hatalmas szakmai elismerés. Nagyon büszkék vagyunk, és nagyon drukkolunk Márknak és az egész csapatnak” – tette hozzá a szakirányvezető.

„Barna Máté és Kőváry Dániel évfolyamtársaimmal, az Agapé operatőrével és vágójával már a tanulmányaink elején megtaláltuk a közös hangot” – mondta el a rövidfilm írója és rendezője, Beleznai Márk.

A 16 perces rövidfilmben egy tizenéves filmrajongó (Kornél) és egy negyvenes éveiben járó egyedülálló nő (Hanna) ismerkedik meg egymással. A két, elsőre teljesen eltérő karakter hamar ráébred, hogy hasonló múltbeli élményeik miatt több közös van bennük, mint gondolták. Emiatt pedig valószínűtlen kapcsolat kezd kialakulni közöttük. A főszerepekben Gryllus Dorka, Kenéz Ágoston és Egri-Rónay Benjamin láthatók.

Az 1998-ban alapított Cinéfondation programba a világ filmes képzést nyújtó egyetemeinek hallgatói nevezhetik diploma- és vizsgafilmjeiket. A zsűri évente több mint kétezer alkotásból 15-20 filmet választ be a programba. A legjobb három alkotást pedig a Cannes-i Filmfesztivál programjának részeként díjazza.

Beleznai Márk Agapé című rövidfilmjének sikeréért október 28-án izgulhatunk.

Nyitókép: Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston az Agapé egyik jelenetében