fbpx

Magyar siker született a Blue Danube Filmfesztiválon

Kihirdették az idén online vetítésekkel lezajlott 4. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait.

A narratív rövidfilmek kategóriájában magyar siker született. Dudás Balázs alkotása, a Két csík lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az összetett párkapcsolati drámát erőteljes színészi alakítások és a zárt tereket jól kihasználó képi fogalmazásmód teszi hitelessé és átélhetővé.

A kategóriában a zsűri különdíját szintén magyar alkotó, Beleznai Márk kapta Agape című filmjéért. Az alkotást a történetmesélés kihagyásos módszere és a színészi játék teszi eredetivé és érdekessé.

Az animációs kategóriában a francia Bruno Collet Memorable című, Oscar-díjra és Európa-Filmdíjra is jelölt filmje nyert. A zsűri a cseh Michaela Mihalyi-David Stumpf páros filmjének, a SH_T HAPPENS-nek adott különdíjat.

A dokumentumfilmek közül az Európa-Filmdíjra jelölt Invisível Heróit, a portugál Cristéle Alves Meira alkotását ítélte legjobbnak a zsűri.

A Dél-Afrikai Köztársaságból származó Ayabonga Magwaxaza kísérleti filmje, a Midnight Delight kapta a experimental kategória fődíját.

Az 5 percnél rövidebb filmek Super Short kategóriájának fődíjasa az iráni  Mohsen Habibi, Mostafa Daryadar páros The GrandDaughter című, a Covid-helyzetre reflektáló alkotása lett.

Az egyperces alkotások között, melyek egy újításnak köszönhetően egy mobilapplikáció segítségével bankjegyeken és nyomtatott hetilapban is megnézhetők voltak, a spanyol Eflatun Serbay Celebi műve, a Jam Tomorrow nyert.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről.

A diákzsűri díjazottjai a belga Dorian Jesperstől az Európa-Filmdíjra jelölt Sun Dog, a Super Short kategóriában a mexikói Roberto Tellestől az I love to kill, a francia Heloise Ferlay animációja a To the dusty sea, a bosnyák Karmen Obrdalj Why is Mom always Crying? dokumentumfilmje, valamint a bolgár Maia Iotzova Sofia’s Epicenter kísérleti filmje.

Az eseményen az Oscar-díjra jelölt Yorgos Lanthimos filmjét először láthatták a magyarországi nézők. 

A fesztivál kísérőprogramjában kerekasztalbeszélgetésk zajlottak a rövidfilm jelenlegi helyzetéről. Ezekről felvételeket láthatunk a fesztivál oldalán.

A nyitóképen Sodró Eliza és Vilmányi Benett a Két csík című filmben.

A rovat további cikkei