A_gyujtemeny_jeles_darabjai_a_Neprajzi_Muzeum_uj_ikonikus_epuleteben_mutatkozhatnak_majd_be

A költözéselőkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vannak, a terv szerint nyár végére pedig már 90 százalékos lesz a készültség. A több mint 250 ezer különböző méretű, korú és állagú műtárgy megmozgatásán több mint 100 szakember dolgozik, így a különleges gyűjtemények a Liget Budapest Projektnek köszönhetően végre méltó körülmények közé kerülhetnek.

Restauralnak_es_digitalizalnak_is

A költözés előkészítése komplex folyamat, minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, fotózni, akár egy egyedi, óceániai darabról beszélünk, vagy a hatalmas kerámiagyűjtemény több darabjáról. A nagyságrendet elképzelni is nehéz: körülbelül 250.000 tárgy kel majd útra – az afrikai törzsi maszkoktól a szamurájpáncélokon át, a kolostormunkákig. Emellett az archívumi adattárban őrzött milliónyi dokumentum, kép, fénykép is elhagyja eddigi helyét.

Magyarorszag_legnagyobb_volumenu_mutargy_koltoztetese_zajlik_a_Neprajzi_Muzeumban
A Néprajzi Múzeum munkatársai a tárgyakat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb miskakancsó, vagy egy óriási székelykapu. Az előkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vannak, a terv szerint nyár végére pedig már 90%-os lesz a készültség. A darabokat egyesével megvizsgálják, befotózzák, egyedi QR kód alapú azonosítóval látják el, és amennyiben szükséges, megerősítik a szerkezetüket, majd speciális védőcsomagolást kapnak. Az országos múzeumok közül most a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiről áll rendelkezésre a legpontosabb kép.

A gyűjtemény jeles darabjai a Néprajzi Múzeum új, ikonikus épületében mutatkozhatnak majd be, melynek kivitelezése 2017 év vége óta zajlik. A magyar Napur építésziroda által tervezett épület tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az Európa legjobb középülete elismerést, illetve a World’s Best Architecture különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Az épület jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz, jelenleg a mélyépítés szakasz zajlik, hamarosan megkezdődik magasépítés.

Europa_legjobb_kozepulete_es_Worlds_Best_Architecture_kulondijat_is_elnyerte_a_muzeum_epulete_2018-ban

Míg a Néprajzi Múzeum korábbi állandó kiállítása csak a magyar kulturális anyagot mutatta be, az új városligeti épületben a világ civilizációját átfogó gyűjteményt is megtekintheti majd a közönség. Többek között az Afrikában, a Pápua-Új-Guineában gyűjtött anyagot, a különleges óceániai gyűjteményt és a mongol sámánkutatás kollekcióját. Az intézményben gyerekmúzeum is helyet kap.