A Magyar Üvegművészeti Társaság öt év kényszerszünet után idén negyedik alkalommal rendezi meg nagy csoportos kiállítását, a Huglasst. A hatvan művész alkotását bemutató tárlatot október 4-én, 19 órakor nyitják meg Budapesten, a Szent István-bazilika kupolájában található Lovagteremben.

A nemzetközi szinten is elismert Huglass kiállításon a látogatók átfogó képet kaphatnak a mai magyar üvegművészetről, amelyben az üveggyártás fokozatos háttérbe szorulásával a manuális alkotás egyre nagyobb jelentőséghez jutott. Magyar és külföldi művészek alkotásaival betekintést nyerhetünk abba, milyen sokszínű és izgalmas lehetőségeket rejt ez a művészeti ág.

Jan Zoricak szlovák üvegművész alkotása

A kiállítás olyan műveket sorakoztat fel, amelyeket más módon nem lenne lehetőség megtekinteni. Egy részüket a műgyűjtők kölcsönözték annak érdekében, hogy az érdeklődők minél szélesebb és színesebb képet kapjanak e kevésbé középpontban lévő területről.

A kiállítást a Szent István-bazilika kilátójába váltott belépőjeggyel lehet megtekinteni november 7-ig. A közszemlére tett darabokat minden nap más-más művész vigyázza. A beosztásukról az érdeklődők előre tájékozódhatnak, így arra az időpontra tervezhetik a látogatást, amelyik alkotóval beszélgetni szeretnének.

A kiállítás diszvendége Jan Zoricak szlovák üvegművész.

További információk itt.

Nyitókép: Lukácsi László üvegművész munkája. Fotók forrása: Magyar Üvegművészeti Társaság