Magyarország bizonyos szempontból a kezdetektől fogva jelen van a Waves Vienna történetében, hiszen a fesztivál ötlete is még a RegiON konferencián született meg Budapesten. Ebben az időszakban elindult egy zeneipari újhullám a közép-kelet-európai régióban, amelynek elsődleges katalizátorát a szakmai párbeszéd igényének felmerülése jelentette – belső és környező országok piacai felé is nyitottan.

A Waves Vienna több szempontból is fontos esemény. A régió legnagyobb múltra visszatekintő programja, amely folyamatos feladatának érzi a szakmai megújulást. A konferenciaprogram olyan üzleti-artisztikus témaköröket ölel fel, amivel reflektál az európai piacra és egyben példát is szeretne mutatni a régió szereplőinek. Mint minden showcase-eseményen, itt is fontos szerepet játszik a tehetségkutatás, olyan produkciók karrierje indulhatott innen, mint Kavinsky, a Kensington, SOHN, Charli XCX, a Ghostpoet vagy Jamie Woon.

A magyar zenekarok többsége által kifejezetten vágyott turnécélpont Ausztria, ami a kapuja egy több mint százmillió lelket számoló közös, svájci-német-osztrák piacnak, amin belül nagyon erős terjesztési, turnézási hálózatok épültek ki az elmúlt harminc-negyven évben. Az első Waves Vienna helyszíne a Balassi Intézet bécsi épülete, a Collegium Hungaricum volt – ahol a HOTS az idei a magyar fókuszt ünneplő fogadásra várja a résztvevőket – , magyar zenekarok 2011 óta játszanak az eseményen. A hazai könnyűzenei exportiroda, a HOTS megalapítása óta partnerintézménye a fesztiválnak.

Idén hét magyar zenekar (Ivan & The ParazolMiddlemist RedThe QualitonsDope CalypsoPlaton KarataevJonas Vera ExperimentMayberian Sanskülotts) kapott felkérést szereplésre, tartanak egy dedikált, ünnepi fogadást, és két konferenciapanel is a magyar piaccal, a magyar könnyűzene exportjával foglalkozik majd.