Magyarországon tartják a finnugor népek VI. világkongresszusát

Egyéb

 

(MTI) - Az orosz és a magyar államfő, csakúgy mint finn és észt kollégájuk, Tarja Halonen és Toomas Hendrik Ilves a finnugor népek V. világkongresszusának alkalmából tartózkodik Hanti-Manysiföld fővárosában. A háromnapos tanácskozás szombat esti hivatalos megnyitóján mind a négy elnök anyanyelvén mondott beszédet, amelyben valamennyien fontosnak nevezték a kulturális sokszínűség és az anyanyelvek megőrzését. Sólyom László bejelentette, hogy a következő, VI. világkongresszust 2012-ben Magyarország szervezi meg és bonyolítja le.

 
A négy államfő kétoldalú találkozók egész sorozatát bonyolította le. A Sólyom Lászlóval tartott találkozón Dmitrij Medvegyev orosz elnök úgy fogalmazott, hogy felfelé ívelnek a kétoldalú kapcsolatok. A sárospataki könyvek visszaadását említve példaként kiemelte, hogy humán területen is fejlődnek a kapcsolatok. Magyarország abban érdekelt, hogy az együttműködés ne csak az energetikai szektorra korlátozódjon, nagyon fontos, hogy a kulturális és tudományos kapcsolatok a gazdaságihoz hasonló súlyt kapjanak - ezt már Sólyom László mondta, aki azt reméli, hogy hamarosan kinevezik a magyar-orosz kulturális és oktatási kormányközi bizottság orosz társelnökét.
 
 

Identitás és változó világ mottóval a világkongresszus résztvevői öt szekcióülés - etnopolitika és jog, kultúra, nyelv és oktatás, az anyanyelven megjelenő tömegtájékoztatási eszközök, valamint egészségügy, demográfia és család - keretében hallgatnak meg előadásokat, vitatják meg ezeket, majd fogalmaznak meg ajánlásokat. A tanácskozásra több mint 70 fős magyar küldöttség érkezett.

 
Mivel a kulturális szekciót Szíj Enikő, az ELTE Finnugor tanszékének docense személyében Magyarország vezeti, a delegáció tagja Hiller István kulturális és oktatási miniszter is. Hiller szombaton megbeszélést folytatott új orosz kollégájával, Alekszandr Avgyejevvel.