Magyarország 50 évvel ezelőtt, 1969-ben vette fel hivatalosan a diplomáciai kapcsolatot Malajziával, az akkor önállóságában még friss állammal. Idén a magyar és a malajziai kormány közösen ünnepli meg az 50. évfordulót. Ennek része a hétfőtől látható kamarakiállítás az OSZK-ban.

Az első magyar utazó, aki komolyabb időt töltött Délkelet-Ázsiában az a Xantus János volt, akinek kalandos életéről formázta meg Karl May kedvenc karakterét, Old Shatterhandet. Xantus 1868 és 1870 között egy komolyabb expedíció során járta be a régiót, élményeit és megfigyeléseit számos könyvben és tanulmányban írta meg, terepmunkája pedig a Magyarországra hazahozott több mint 2500 néprajzi tárgy és több mint 54 000 állatpreparátum segítségével megalapozta a későbbi Néprajzi Múzeum és Természettudományi Múzeum gyűjteményét is.

A 20. században a magyar populáris kultúrában is népszerű és egzotikus téma maradt Malajzia. Kalandfilmek és újságcikkek egész sora foglalkozott az országgal. Ennek legismertebb eleme a kiállításon is megjelenő Sandokan című olasz sorozat volt, amelynek képi és zenei világa a mai napig közismert a magyar közönség körében.

A kiállításon megtekinthető anyagok – kéziratok, térképek, fotók, újságcikkek és könyvek – az OSZK világhírű Törzs- és Periodika Gyűjteményének, Térkép- és Kézirattárának részét képezik, mellettük Malajzia Nemzeti Levéltárából kölcsönzött anyagok, valamint Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségének tulajdonában lévő fényképek láthatók.