Ausztria nemcsak pompás hegyeiről, kiváló sípályáiról, páratlan történelmi kincseiről és klasszikus zenei hagyományairól ismert, de egy ideje az artpop egyik fontos bölcsőjeként is számon tarthatjuk: egész pontosan attól fogva, hogy Manu Delago fényes karrierje elkezdődött. A handpan első számú nemzetközi sztárja azóta hatalmas utat járt be.

Hogy is kezdődött?

Hogy lesz a méltán híres Mozarteum falai közül induló, ütőhangszerekért bolonduló srácból a handpan nemzetközi hírű mestere, bőven a harmincadik születésnapja előtt? Manu Delago 2007-ben feltöltött magáról egy rövid anyagot a legnagyobb videómegosztó-portálra. A felvételen egy akkor még kevéssé elterjedt, alig néhány éve létező hangszeren, handpanen játszott. A videó elsöprő sikert aratott, hihetetlen gyorsasággal terjedt.

Mi az a handpan?

Ezt a különleges hangszert alig húsz éve fejlesztették ki. Két összehegesztett acél félgömbből áll, és „szellemi rokona” a több ezer éves hagyományokkal rendelkező tibeti hangtálaknak. Meditatív, távoli tájakra röpítő hangja mellett az az érdekessége, hogy egyszerre lehet rajta ritmust és dallamot játszani.

Fotó forrása: a38.hu

Összetett hangzását annak köszönheti, hogy egy-egy hang megszólaltatásakor több felhang szólal meg, így egy hang helyett valójában legalább hármat hallunk, ez pedig végtelen kísérletezésre ad lehetőséget. A kimunkált hangzás persze sokéves kutatás és akusztikus kísérletezés eredménye. A hangszer ma már szerte a világon óriási népszerűségnek örvend.

Spirituális utazás

A handpan vagy hangdrum hipnotikus hangjáról sokan elsősorban a spiritualitásra asszociálnak, de a hangszer ennél jóval sokoldalúbb. Maga Manu Delago is igyekszik a lehető legtöbbet kihozni belőle: sem alkotói, sem előadói munkája nem szorítható stílusbeli korlátok közé. Eddigi pályafutása során klasszikus zenészekkel, kamara- és nagyzenekarokkal éppúgy dolgozott, mint DJ-kkel és elektronikus zenei formációkkal. A handpannek ma már kiérdemelt helye van illusztris komolyzenei koncerttermekben is.

Manu Delagónak jól áll a kortárs popzene is: játszott a Prodigy lemezén, dolgozott Ólafur Arnaldsszal, a Cinematic Orchestrával, egyik leghíresebb partnere pedig Björk volt. Ő egyébként éppen a Youtube-on bukkant rá a fiatal zenészre, és annyira tetszett neki Delago zenéje, hogy nemcsak a lemezén való közreműködésre kérte fel, de meghívta turnézenekarába is, akikkel bejárta a világot.

Hangfelvétel a hegytetőn

Manu Delago mára önálló zeneszerzőként és előadóművészként is elismert. Hangszerének első számú nagyköveteként szinte folyamatosan úton van. Delago szereti magát és zenésztársait szokatlan kihívások elé állítani. Előző albuma, a Parasol Peak felvétele az Alpokban zajlott, a legzordabb körülmények között, a hegytetőn. A zenészek beöltözve, olykor hegymászó eszközökkel rögzítve, sokszor egymást nem látva játszották fel a saját részeiket.

A Manu Delago Ensemble legújabb, Circadian című lemeze bizonyos értelemben visszatérés a gyökereihez. A különleges témájú, az alvást és álmokat középpontba helyező alkotáson az eddigieknél is több instrumentum, köztük számos ritkán látott, egzotikus vagy sokak számára akár ismeretlen ütőhangszer kapott helyet.

A teljes cikk a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos oldalán, a BTF.blog.hu-n olvasható.

Nyitókép: Manu Delago. Fotó: Pascal Triponez