Egy használt Yamaha G5 hangversenyzongorára gyűjt közösségi finanszírozási modellben egy őrségi civil szervezet – a támogatók koncertbelépőt és egyéb ajándékokat kapnak cserébe.

Vasary_Tamas _orsegi_zongora_kampany.jpg
Vásáry Tamás. Kép forrása: Őri Alapítvány

A nonprofit kampány a Brancsközösség online felületen fut, itt szeretne a harminc éve működő Őri Alapítvány két és fél millió forintot összegyűjteni, hogy megvásárolhassa a vágyott, használt, de még szebb napokra érdemes Yamaha G5 hangversenyzongorát.

Az Őri Alapítvány működteti a Malom Látogatóközpont nevű közösségi helyszínt Őriszentpéteren. A civil szervezet és vezetője, Sülyi Péter nevéhez fűződik a Virágzás Napjai művészeti fesztivál elindítása, amely 25 éven át vonzotta a minőségi kultúra és az érintetlen természeti környezet híveit az Őrségbe. A következő nagy projektjük a Hétrétország – a szerek és porták köztiválja volt, mely 2002-es indulása óta a térség legnagyobb kulturális és hagyományőrző eseményévé vált.

Egyedi kezdeményezésük a Nyitott porták hálózata is, amely több mint húsz település negyven-ötven helyszínén látogatható augusztusban. Emellett évek óta sikeresen zajlik A zene templomai című hangversenysorozatuk, mely a környék műemlék templomait avatja a kortárs és a klasszikus zenét befogadó helyszínekké. Az előadók saját műfajuk élvonalát képviselik, de rendszeresen kapnak bemutatkozási lehetőséget feltörekvő tehetségek is. Olyan kiváló zongoristák játszottak itt alkalmi hangszereken, mint Balázs János, Bogányi Gergely, Borbély László, Vásáry Tamás, vagy akár a huszadik század egyik külföldre szakadt zongoristacsodája, Rév Lívia. „Kivételes környezet, kiváló művek, nagyszerű előadók... már csak a minőségi hangszer hiányzik a maradéktalan zenei élményhez!” – hívják fel rá a figyelmet.

Ezt szeretnék most pótolni azzal, hogy megvásárolnak egy használt, de a célnak még megfelelő, jó minőségű hangszert. Ha sikerül elérni a kitűzött célt, a zongoraavatást a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében, március 31-én tartják majd Őriszentpéteren. A megcélzott összeg csaknem hatvan százaléka már össze is jött. A támogatói csomagok tartalmáról itt lehet részletesen tájékozódni.