Elindult a jegyértékesítés a Kortárs Építészeti Központ szervezésében induló Budapesti Építészeti Filmnapokra, melynek középpontjában idén az épületek, városok mögött álló kreatív szakemberek állnak. A szervezők ezúttal is közel húsz filmmel és számos kísérőprogrammal várják az érdeklődőket március 7–10. között a Toldi Moziban.

neplazitok-frances-goldin-es-a-harc-cooper-square-ert.jpeg
Jelenet a Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért című filmből

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapok idei, 16. évadában az emberi történeteké a főszerep. Épületeink, városaink számos kreatív, elhivatott résztvevő közös munkájának eredményeként jönnek létre: az építészek mellett urbanisták, építőmunkások és aktivisták formálják közvetlen környezetünket, és gyakorolnak hatást mindennapi életünkre, rendszerint névtelenül maradva. A fesztivál szervezőinek célkitűzése ebben az évben, hogy helyzetbe kerüljenek az építészettel és várostervezéssel foglalkozó, gyakorta háttérben dolgozó szakemberek.

A kurátorok által válogatott, „People behind” mottóhoz kapcsolódó filmek az építészeten túl az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak. A program keretében díjakkal már elismert és újonnan debütáló filmek is helyet kapnak, emellett a vetítéseket kísérve több rendezői előadást és a témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést is szerveznek. A közel húsz műsorra tűzött filmet eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik márciusban a Toldi Moziban.

A Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért című nyitófilm olyan kérdésekre keresi a válaszokat, mint hogy mi a valódi tétje a városrehabilitációról szóló nyilvános diskurzusoknak; hogyan inspirálhatók részvételre az emberek a környezetük jövőjének alakításában; valamint hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésre egy olyan játszmában, ahol a hatalom áll a másik oldalon. A film Frances Goldin és szomszédainak történetét meséli el, akik 1959-ben felvették a kesztyűt, és kiálltak a New York-i nyomornegyedet felszámoló akció ellen.

Az idei filmek továbbá olyan témákkal foglalkoznak, mint hogy mitől érzik jól magukat az emberek egy helyen; milyen szerepet játszik a design a globális kihívások kezelésében; mi történik egy épülettel az évtizedek vagy épp csak egy nap folyamán; milyen eszközökkel motiválható egy közösség; hogyan befolyásolják otthonainkat az ökoszisztémában, a társadalomban és az életmódban bekövetkező változások; milyen jövő elébe nézhet egy modern és egy funkcióját vesztett épület; vagy milyen ellentmondások feszülnek a nyugati és keleti kultúra között építészeti kérdésekben.

Emellett a fesztivál során a nézők közelebbről megismerkedhetnek Karl Schwanzer osztrák építész, Makovecz Imre és a népművelők, Sigurd Lewerentz svéd építész, Kepes György alkotó és kutató, valamint Álvaro Siza Vieira portugál és Balkrishna Vithaldas Doshi indiai építész munkásságával.

Bővebb program és jegyvásárlás itt.