Farkas_Jozsef_kepei
Farkas József képei a kiállításon
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Batta György költő, sportújságíró, író a megnyitón felidézte, milyen nagy élmény volt számára részt venni a müncheni olimpián, ahol megtapasztalta, hogy a magyar sportolókat a földkerekség legsikeresebb versenyzőiként tisztelik, nem hiába nevezték a magyarokat sportnemzetnek. Érzékelte azt is, hogy a sportolók között igazi a barátság, egymást segítik, még ha természetesen mindegyikük a dobogó legmagasabb fokára akar is jutni. A sport ugyanis a jót szabadítja fel az emberben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabadna elfeledkezni mindazokról a felvidéki sportolókról sem, akik ugyancsak ott voltak a legjobbak között a világversenyeken, az olimpiákon, és közben felnőtt két nemzedék, amely előtt már nem ismert a nevük.

Farkas_Jozsef_fotoja
100 méteres gátfutás (Európa Kupa, 1970)
Farkas József fotója

 

Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész a pályatárs szemszögéből villantotta fel Farkas József személyiségét. Elmondta, hogy ezt a kiállítást közösen tervezték, de a sors közbeszólt, a fotóriporter nemrég eltávozott az élők sorából.

Farkas József nagy tiszteletnek örvendett a sportolók között is, hiszen maga szintén sportolt, röplabdázott. Legenda volt és legendássá váltak szellemes megjegyzései is, amelyek máig, szinte szállóigékként közszájon forognak. Kevés szakmabeli mondhatja el, hogy három olimpián, három futball-világbajnokságon és számtalan sportversenyen kaphatta lencsevégre a legemlékezetesebb pillanatokat

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969
Bicskei Bertalan, Budapesti Honvéd (1969)

 

Korniss Péter a megnyitón bejelentette: a Magyar Sportújságírók Szövetsége díjat alapít Farkas József nevével a sportújságírók és fotósok munkájának elismerésére.

 

A fekete-fehér fotók a sport minden ágát reprezentálják. Olyan helyzeteket kapott el a tőrvívók, a teniszezők, a focisták, a futók versenyeiről, amelyek a szemlélőnek más rálátást kínálnak. A képeken megjelenik az ünneplés, a siker hangulata, de az eredményért vívott küzdelem, erőfeszítés döbbenetes kifejezése is. A tárlat egyetlen színes képe 1986-ban Mexikóvárosban készült: Maradona a fellegekben a világkupával.

Maradona__a_fellegekben
Maradona a fellegekben ? Farkas József felvételén.
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Farkas József méltán nyert képeivel számos díjat, elismerést. Aki megnézi a május 30-ig látható kiállítást, maga is meggyőződhet róla.

Forrás: Felvidek.ma