Az intézmény hagyományosan megünnepli a napot, amelyen Xántus Jánost múzeumőrré nevezték ki. A 152. évforduló alkalmából kitárulnak a kapuk, az érdeklődőknek lehetősége lesz bejárni a múzeum minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programok keretein belül.

A Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését, aki ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.

Ezen a napon felfedezhető a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja, be lehet nézni a raktárakba, részt lehet venni több kurátori tárlatvezetéseken, és lesznek filmvetítések is.

Március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata, az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítás, amely betekintést ad egy kalotaszegi falu életébe az ezredfordulón, bemutatva a közösség kapcsolati mintáit, az egyén és közösség viszonyát és a faluközösséget működtető kapcsolatokat.