Március 23-tól kerül országszerte a mozikba Szakonyi Noémi Veronika nyílt örökbefogadást feldolgozó Hat hét című drámája, amely nemrég megkapta a Magyar Filmkritikusok fődíját.

A Hat hét a nyílt örökbefogadás kérdéskörét egy nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetén keresztül mutatja be.

A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz-karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Zsófi terhes lesz és úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezeten keresztül örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak, ám Zsófi határozott döntése ellenére nincsen felkészülve arra a fizikai és érzelmi hullámvasútra, amely a szülés után jelentkezik. A Hat hét Zsófi szemszögén keresztül követi végig azt – az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő – hathetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.

A film szereplői Román Katalin mellett Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna.

A rendező, Szakonyi Noémi Veronika állandó alkotótársával, Vincze Máté Artur forgatókönyvíróval több éve aktívan kutatja az örökbefogadás témakörét. Szerintük a nyílt örökbefogadás folyamatában a legnagyobb kihívást ez a bizonytalan hat hét jelenti. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét forgatókönyvét.

A film magyarországi premierje a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, emellett nemrég a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is megkapta a Magyar Filmkritikusok díját. Külföldön a rangos szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel. Az 'A' kategóriás Tallinn Black Nights filmfesztiválon megkapta a Just Film versenyszekció nagydíját.

Március 16-tól a Hat hét több helyszínen is premier előtt lesz látható, részletek a film Facebook-oldalán érhetők el.

A Hat hét az NFI támogatásával készült a Sparks gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával. A téma aktualitása és hiteles ábrázolása miatt a film pedagógiai segédanyagként is használható – áll a közleményben.