maria-callas_coveralia
Fotó: coveralia.com

Maria Callas a 20. század legnagyobb bel canto opera-énekesnője volt. Rendkívüli képességei: három oktávnyi hangja, erős színpadi kisugárzása tették világhírűvé. 17 évesen az athéni operában énekelt, hét év múlva már az egész világ ismerte.
Sokan bírálták súlya miatt, ezért 90 kilóról 60-ra fogyasztotta magát, élete végéig diétázott, hogy megőrizze karcsúságát, holott imádott inni és enni. Életét a művészetnek rendelte alá, szigorú munkamoráljával a tökéletes éneklésre törekedett.
Callas-Onassis
Onassisszal
Fotó forrása: grreporter.info

Pályája elején Giovanni Battista Meneghini, a gazdag, jóval idősebb férje is segítette, ő lett az impresszáriója. Később beleszeretett Aristoteles Onassis görög hajómágnásba, aki végül elhagyta Jackie Kennedy miatt. Az 1960-as évek elején kezdődtek egészségügyi problémái, ami hangján is hallattszott. 1965-ben, a londoni Covent Gardenben Toscaként lépett utoljára színpadra. Élete során több mint negyven operaszerepet játszott el. 1977. szeptember 16-án halt meg szívroham következtében Párizsban. Hamvait saját kérésére az Égei-tengerbe szórták.
A_Maria_Callas-sztori
A Maria Callas-sztori
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Maria Callas-sztori végigkíséri a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban született díva pályafutását a kezdeti nehézségektől a szupersztárrá válásig. A rendező, Tom Volf néhány éve még nem is ismerte az opera műfaját, mígnem egy este a New York-i Metropolitanben megragadta az opera világa. Böngészni kezdett az interneten, hogy megismerje a műfaj legjobb előadóit, így akadt rá Maria Callasra, s döntötte el, hogy filmet készít az életéből.
maria-callas_classic_fm
Négy évig gyűjtött anyagot az filmhez, hogy minél többet megtudjon Callasról. Olyan személyes levelek, exkluzív rádiófelvételek, tévéinterjúk, memoárrészletek kerültek elő, amelyekkel eddig nem találkozhatott a közönség, így az operadíva saját hangján elevenedik meg az élete. A filmben elhangzanak a művész legismertebb előadásai, legnagyobb sikert jelentő legendás szerepei is. Azokat a részleteket, amelyek csak írásban maradtak fenn ? levelek, nem publikált visszaemlékezések ? Joyce DiDonato, a világhírű opera-énekesnő olvassa fel.

A dokumentumfilm világpremierje a rangos Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további filmfesztiválon is szerepelt, s többek között Torontóban, Chicagóban vetítették. A Maria Callas-sztoriban a kor rendezősztárjai, politikusok, közéleti személyiségek sora ? többek között Omar Sharif, Brigitte Bardot, Luchino Visconti, Fanny Ardant, Jacqueline Kennedy, Jean Cocteau, Grace Kelly, II. Erzsébet királynő ? is megszólal.

További információ a filmról: Uránia Nemzeti Filmszínház