Másodszor is fölszáll a páva

Egyéb

folszallottapavaAz MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012 tavaszán népzene és néptánc vetélkedőt hirdetett Fölszállott a páva néven. A 16 és 35 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok versenyére a teljes magyar nyelvterületről közel 500 produkciót neveztek, a területi selejtezőkből azonban a televíziós elődöntőkbe már csak 48 jutott tovább. Ezek közül a december 15-i döntőn választotta ki a zsűri és a közönség a nyerteseket ? az adást majdnem 600 ezer néző kísérte figyelemmel. A tehetségkutató műsor döntőjéből szóló ének és hangszer kategóriában Csizmadia Anna, szóló tánc és páros tánc kategóriában Berecz István, zenekar kategóriában a Parapács zenekar, a tánccsoport kategóriában pedig a Jászság Népi Együttes vihette haza a nyerteseknek járó 1?1 millió forintot. Közönségdíjas az Ördögborda Néptáncegyüttes, a legjobb magyarországi nemzetiségi együttes a Cace Rom lett, a legjobb határon túli produkciónak járó díjat pedig a Szellő Táncegyüttes kapta.

 

A tehetségkutatót a nagysikerű Röpülj páva mintájára álmodták újra, amelyet Kodály Zoltán halála után két évvel hirdettek meg először. Az első elődöntőt Szarvason tartották, ahol Erdei Ferenc író bevezetőjében a következő kérdésre kereste a választ: "Népdalverseny a Televízióban 1969-ben - nincs ebben valami reménytelen elavultság, valami kibékíthetetlen ellentmondás?"

Negyvenhárom évvel később ismét a televízióban köszönthették a nézők a népzenét és a népdalt.

?Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok velük egykorú példaképeket is lássanak a kultúra művelői között. Örömmel látom, hogy milyen nagy szeretettel, hozzáértéssel, őszinteséggel szólalnak meg az ifjabb generáció képviselői. Minden tehetségük megvan hozzá, hogy a népi kultúra kincseit megtalálják, megőrizzék. A népdal mindig aktuális, nem egy konzervdobozva zárt régiség, hanem velünk együtt változó, általunk továbbélő örökség? ? fejtette ki Szvorák Katalin, Kossuth-díjas népdalénekes korábban a Kultúra.hu-nak a vetélkedő kapcsán.

Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus a Fölszálott a páva zsűrijeként vesz részt a produkcióban:

?A Páva egy harmincéves adósság volt, amit bizonyított a szeretetteljes fogadtatás, valamint a nézettség. A műsor olyan fiatalokról ad hírt, akik komoly, elismerésre méltó munkával töltik a szabadidejüket? ?jegyezte meg a Honvéd Együttes vezetője.

A rendkívüli sikert látva a kiíró intézmények ? szakmai partnereikkel, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Táncház Egyesülettel együtt ? úgy döntöttek, ismét meghirdetik a versenyt, amelyre idén május 12-ig a www.hagyomanyokhaza.hu és a http://www.folszallottapava.hu oldalon jelentkezhetnek 16 és 35 év közötti fiatalok az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységhez és a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal. A területi selejtezők 2013-ban zajlanak, az ezekről készített összefoglalókat 2014 januárjától sugározza a Duna csatorna, a döntőket pedig a tervek szerint márciusban és áprilisban láthatja a közönség.

 

?Mindenképpen nagy élmény volt látni és tapasztalni azt, hogy a versenyzőkhöz rendelt felkészülést segítő mesterek, a zsűri, a TV-stáb és tulajdonképpen körülöttünk mindenki azon volt, hogy mi versenyzők a lehető leghitelesebbet és legszebbet tudjuk mutatni a közönségnek és a tévénézőknek. Az pedig egy különös hangulatot adott az egész vetélkedőnek, hogy a feszült versengésnek nyoma sem volt, együtt örültünk egymás szépen sikerült előadásának? ? mondta Kubinyi Júlia, a népdalének kategória döntőjének második helyezettje.