Matematika, képzőművészet és jazz

Egyéb

Szemléletes matematika

A Szemléletes matematika a világ első interaktív matematika kiállítása, amely a gießeni Mathematikum intézményben készült. Budapest előtt járt már Moszkvában, Athénben, Prágában és több indiai városban is. 160 feladat állandó része a kiállításnak, a vándorkiállításé 20 darab. Többek között szappanbuborék fújását, hidak építését és kockatrükköket próbálhatnak ki a látogatók. ?A kiállítás elsősorban 10-15 éves fiataloknak készült, de tulajdonképpen mindenkinek hatalmas szórakozást jelent, felnőtteknek, gyermekeknek is érdemes elmenni?- jegyezte meg Nagy Márta. A kiállítás mottója: ?megtapasztalni, megérteni és megszeretni?. A Szemléletes matematika ingyenesen látogatható június 7-ig a TIT Budapesti Planetáriumában.

Nemkunszt.hu kampány

Sub Bass Monster énekelte fel a 2014 szeptemberében induló a német nyelvet népszerűsítő kampány programadó dalát, amely csak német eredetű magyar szavakból áll. Az őszi tanévkezdés, a tavaszi iskolaválasztás és idegen nyelv kiválasztás időszakára időzítették a kampányt. Három célcsoportjuk van: a szakmabelieket, a szülőket és a fiatalokat. A nyelvtanároknak azt szeretnék megmutatni, hogyan lehet korszerű oktatási módszerekkel használható tudást átadni. A szülőket arra bíztatják, hogy első idegennyelvként válasszák a németet, amely kiváló alap, és képes megalapozni az egyéni soknyelvűséget. A fiatalok közül elsősorban a szakiskolások figyelmét kívánják felhívni, hisz számukra különösen hasznos lehet.

?A legfrissebb adatok szerint hazánkban mintegy 6000 német érdekeltségű cégnek, több mint 200 ezer alkalmazottja van. Ez logikus módon azt jelenti, ha németül is beszélnek a fiatalok, nagyobb erővel indulhatnak a munkaerőpiacon?- mondta Nagy Márta. A Goethe Intézetben a németül tanulók száma az elmúlt pár évhez képest több, mint a duplájára nőtt. A szakképzéseket az intézet a duális képzés terén is támogatja, melynek lényege, hogy az elméleti tudást a szakiskolában, a gyakorlatit pedig a gyakorlati helyeken sajátítsák el. A nyelvtanárokat is oktatják szakmai ismeretekre, és a szaktanárokat is nyelvre. Az intézet a nyelvtudás- és tanítás fejlesztésében és kapcsolatépítésben tud segítséget nyújtani.


habermas_kicsi_450x330.png
Fotó: Marion Kalter ? Goethe-Institut


Jürgen Habermas budapesti programja

A Goethe Intézet rendszeresen helyet ad a nyilvános vitáknak, melyek fontos témája Európa. Ezekben Jürgen Habermas is szerepet vállal, aki ?a világ egyik legjelentősebb gondolkodója és élő filozófusa?- mondta Jutta Gehrig. Habermas május 29-én és 30-án Budapesten tartózkodik. Holnap délután 4-kor az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán Magyarország, Európa és egy transznacionális demokrácia jövője címmel tart előadást. Pénteken, az Európa Ponton nyilvános beszélgetés vendége lesz, ahol partnere Weiss János filozófus lesz. A beszélgetés címe: Európai polgárok és európai népek.

?Botlatókövek?

Gunter Demnig képzőművész alkotásait ?botlatóköveknek? fordították le. Az elnevezés tudatos, mert arra készteti az embert, hogy egy pillanatra megálljon körülnézni. Az emléktáblákon név és évszám szerepel. Olyan házak előtt találhatóak, amelyekből zsidó származású polgárokat hurcoltak el a nemzetszocializmus idején. A Ráday utcában 4 található, a Goethe Intézethez legközelebb az 54-es szám alatt. Számos helyen fellelhetőek még a fővárosban, vidéken. Európában több, mint 40 ezer. A deportálások 70. évfordulójára indult meg az OSA Csillagos Házak projektje. Csaknem 2000 házon volt csillag, melyekbe 1944. június 21-ig kellett beköltözni zsidóknak. A megemlékezés ezért június 21-én lesz, témája a ?botlatókövek?, egy német rádióműsor hanganyaga alapján készített minihangjátékok lejátszása, a kövek lehelyezéséről szóló rövidfilmek, illetve egy közös akció keretében azok megtisztítása.


botlatoko_11_450x330.png
Fotó: Szabó Alinda ? Goethe-Institut


E-kölcsönzés

Elektronikus kölcsönzés csupán két helyen létezik Magyarországon. A Goethe Intézetben ehhez egyszer kell csak fizetni: beiratkozással vagy éves használati díj fizetésével. Több, mint 12000 médium áll az érdeklődők rendelkezésére ifjúsági, szépirodalmi és tényirodalmi témában, valamint újságok, hangoskönyvek és a német nyelv tanulását segítő anyagok kérésére is van lehetőség.

Goethe Jazz

?A Goethe Jazz a német, a magyar és a nemzetközi jazz kiválóságait hozza össze egymással? - mondta Nagy Márta. Az Intézet szervezésében októberben fellép a Tingvall trio, decemberben pedig Wolly és Sauer a BMC Opus Jazz Clubban.

Workshop

A június 5-ei workshop alkalmával a Főszerkesztők Fóruma és a Független Médiaközvetítők szervezésében Az átalakuló médiapiac, a tulajdonosi transzparencia és az etikus magatartás lesz a téma.

Végh Nóra