Mátyás, a király - képregényben is

Kultpol

2010. Magyarországon az államforma a királyság. A nép által a Duna jegén választott uralkodó Hunyadi Mátyás. Az országot erős és igazságos kézzel kormányozza, és hogy saját szemével is lássa, mi történik a városokban, falvakban, multiplexekben, sokszor álruhába bújik (lehet biciklis futár, segédmunkás, utcazenész, külföldi diák, teherautósofőr, sztepptáncos, kőfaragó...) és elvegyül a népben.

 
A Reneszánsz Programiroda, a Hungarofest Kht. és Film.hu Kft. közös képregény-pályázatában a Mátyás királyról szóló eredeti mesék mai közegben jelennek meg. A tartalmuk nem változik, a lényeg ugyanaz, csak az idő és a környezet más. Gyors, lüktető, modern és posztmodern. Régi események új köntösben, új kulisszák közt bukkannak fel. Olyan megközelítés ez, amit a festészetben gyakran használtak az évszázadok során - rég történt, archaikus eseményeket aktualizáltak: az adott kor ruháiba öltöztették a kereszt alatt álló római katonákat, vagy reneszánsz harisnyát húztak az apostolokra.
 
A Mátyás, a király 700 ezer forintos összdíjazású képregény-pályázat  első és második forduló anyagait összesen 43 jelentkező küldte be, a legtöbben a Mátyás király és a cseh vitéz című mesét választották. A pályázatban szerepelt még Az okos lány, a Mátyás király és a kolozsvári bíró, a Mátyás király Gömörben, a Mátyás király lopni járt, a Mátyás kovács és a Vízkereszt.
 
A kész képregények leadási határideje április 18. Az első három helyezett lehetőséget kap arra, hogy a litera irodalmi portál által kiírt, áprilisban záruló kortárs kisprózapályázat novelláiból  kidolgozzon egyet, szakemberek bevonásával. Az elkészült, 12-15 oldalas képregények, valamint az első forduló legjobb munkái önálló képregény antológiában, a Téli Könyvvásáron jelennek meg.
 
A második fordulóra beérkezett fél-képregényeket itt lehet megtekinteni.