Különleges műsorral készül április 18-i koncertjére a MÁV Szimfonikus Zenekar. A hangverseny olasz zeneszerzők, például Rossini és Paganini ritkán játszott műveire koncentrál. A zenekar továbbá ezen az estén köszönti a Müpában Fodor András nagybőgőművészt, aki 65 éve tagja a társulatnak.

Kelemen Barnabás. Fotó: Emmer Balázs
Kelemen Barnabás. Fotó: Emmer Balázs

Antonello Allemandi karmester Milánóban született, tanulmányait is ott végezte. Fényes karrierje 21 éves korában indult, és azóta a világ leghíresebb operaházaiban vezényel. 2022 őszén a Magyar Állami Operaházban dirigálta Donizetti Lammermoori Lucia című operáját, amelyben a MÁV Szimfonikus Zenekar játszott. A közös munka eredménye, hogy Allemandi örömmel vállalta a zenekar budapesti, Képeslap Itáliából című koncertjének vezénylését 2024. április 18-án a Müpában. Az esten olasz zeneszerzők művei hangzanak el.

A műsor Gioachino Rossini 1829-ben Párizsban bemutatott Tell Vilmos című operájának nyitányával kezdődik, majd Paganini, „az ördög hegedűse” saját maga számára írt I. hegedűversenye következik, melyben a szerző a csillogó hangzás érdekében a megszokottnál kis szekund hangközzel („fél hanggal”) magasabbra hangolta hegedűjének húrjait, a zenekar szólamait pedig átírta az ezzel egybecsengő Esz-dúrba. A múlt század elején még Pesten is így játszották a darabot, de azután mindenhol visszatértek az eredeti D-dúr hangnemhez. A mai hangversenyen Kelemen Barnabás hegedűművész Paganini gyakorlatát felelevenítve adja elő a művet, Esz-dúrban, az előadás ezért olyan lesz, amilyet már szinte sehol sem hallhat a közönség.

A folytatásban Ottorino Respighi Rómáról szóló szimfonikus költeményei közül A Villa Giulia kútja hajnalban, A Triton kút reggel, A Trevi kút délben és A Villa Medici kútja alkonyatkor című darabok csendülnek fel, majd zárásként a zeneszerző egy olyan műve következik, amelyet Magyarországon nagyon régen, de az is lehet, hogy még soha nem játszottak. A tetszetős, négytételes szvit a Belkis, Sába királynője című balett zenekari változata.

Ezen az estén köszönti a MÁV Szimfonikus Zenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán Fodor András nagybőgőművészt, a zenekar kottatárának vezetőjét, aki 65 éve aktív és megbecsült tagja a társulatnak. Fodor 1959. április 15-én lépett be a zenekarba. Sikeres zenészi pályafutását nagybőgősként kezdte, majd szólamvezető lett, és a közösség érdekeit éveken át szakszervezeti titkárként is képviselte. Miután elérte a nyugdíjkorhatárt, a zenekar vezetése felkérte a kottatár rendbetételére, majd megbízást kapott teljes állásban a kottatári feladatok elvégzésére, amit mindenki megelégedésére a mai napig ellát.

A hangverseny az Olasz Kultúrintézet együttműködésével valósul meg.

További információ a zenekar honlapján.