Az új helyszínre költözött Országút Galéria idei első kiállításán a kolozsvári születésű Mayer Hella képeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Úton valahova című tárlatot Gaál József festő nyítja meg február 17-én.

Lenn az égen.jpg
Mayer Hella Lenn az égen című festményének részlete. Forrás: Országút Galéria

A kolozsvári születésű Mayer Hella 11 éves volt, amikor családjával Magyarországra költözött. Már gyermekkorában szenvedélyesen rajzolt. Tizenkilenc évesen Stockholmban tanulta az olajfestés alapjait, majd festészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta, ahol mestere Szabados Árpád volt. Az egyetem befejezése óta rendszeresen állít ki Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az új helyre költözött Országút Galériában helyet kapó, március 6-ig látogatható kiállítás kapcsán Schneller János művészettörténész így fogalmazott: „Tájképeket látunk, melyek ugyan valódi táji motívumokból állnak, összhatásukban mégis inkább állomképeknek hatnak, melyek képzeletbeli vidékekre invitálnak (...) Az összkép elsőre nyugodt, rendezett hatást kelt, de szinte minden képen megjelenik valami diszharmonikus, valami nyugtalanító, befejezetlen motívum, egy-egy oda nem illő részlet vagy felületi játék. A fák, a bokrok, a hegyek azonban éppúgy stilizált foltokként jelennek meg, mint Giotto vagy Duccio festményeinek hátterében. A sziklák, a kövek éppoly naivan foltszerűek, mintha súlytalanul, valamiféle papírmaséból kreált színpadi díszlet részei lennének. Ez a színpadszerűség, ez a kulisszahatás az, ami megkülönbözteti a tájképtől Mayer Hella festményeit és helyezi át őket a képzelet titokzatos, olykor szürrealisztikus világába.”

További információ itt található.