Farmerszoknyát viselő lombard nőket örökített meg képein egy 17. századi olasz festő. Egy olasz műkereskedő szerint itt a bizonyíték, hogy a legendás blue jeans története évszázadokkal Levi Strauss előtt kezdődött. Az olaszok mellé a franciák is beszálltak az elsőségért.

Kolduló nő két gyermekkel.jpg
17. századi ismeretlen olasz festő: Kolduló nő két gyermekkel. Reprodukció: Galerie Canesso, Párizs

A kék farmer születését általában az Egyesült Államokhoz kötik. A közmegállapodás szerint nagyjából másfél évszázada jutott eszébe egy Levi Strauss nevű német bevándorlónak, hogy egy erős vitorlavászonhoz hasonló szövet kiválóan alkalmas munkaruhának. Kékre festve már ott is a Levi’s. Ezt azonban most az olaszok megcáfolnák – írja a The Guardian.

Maurizio Canesso nemzetközi műkereskedő további kutatásokat sürget a célból, hogy az elsőség bizonyítása érdekében azonosítsanak végre egy ismeretlen festőt. A ma még névtelen 17. századi művész ugyanis gyakran ábrázolt olyan utcai jeleneteket, melyeken az észak-olaszországi szegények ruhája egyértelműen a kék farmerszövetre hasonlít.  

A műkereskedő által alapított Galerie Canessónak több nagy európai városban vannak bemutatótermei, és rendszeres résztvevői a londoni művészeti vásároknak is. A párizsi galéria munkatársa, Véronique Damian szerint ma még csak feltevéseik vannak arról, ki lehetett a „blue jeans” középkori mestere. A művész pályafutásának nagyobbik része Lombardiához köthető, de okkal feltételezik, hogy másutt tanulta ki a festőmesterséget.  

A galéria fennállásának harmincadik éve alkalmából terveznek egy vándorkiállítást is, melynek fontos szereplője lesz a Woman Begging With Two Children (Kolduló nő két gyermekkel) című kép. A rejtélyes festő ezen műve csak az egyik a tíz közül, melyek Canesso szerint bizonyítják, hogy Lombardiában viseltek először farmert. A képen ábrázolt nő valóban olyan, mintha egy kopott farmerszoknya rojtosodna rajta.

Hat hónappal ezelőtt a genovaiak már közölték, hogy övék a farmer, és ezt alátámasztandó kiállítást is rendeztek Genova Jeans címen. Polgármesterük, Marco Bucci szerint elvitathatatlanul náluk született meg a kultikus ruhadarab, és további nagyobb szabású eseményeket terveznek ennek bizonyítására.

A franciák szerint persze ők találták ki a farmert, pontosabban Nîmes városában szőtték többféle anyagból a vitorlák és matrózruhák alapanyagául szolgáló erős vásznat. A vita még tart, de az tény, hogy a kultikus anyagból varrt ruha, amelyet nálunk valamilyen oknál fogva farmernek neveznek, rég meghódította az egész világot. Ez alól talán csak Észak-Korea a kivétel, ahol a gyémántkemény kommunista vezetés továbbra is az amerikai, illetve a nyugati dekadencia szimbólumának tartja, és be is tiltotta ezt a ruhadarabot.