fbpx

Megállíthatatlan fiatal filmesek – NFI Inkubátor Program

Már 14 elsőfilm elkészült a Nemzeti Filmintézet (NFI) fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjában, és június 4-én ismét megmozgatja a szakmát a Pitch Fórum, ahol bemutatják a legjobb elsőfilmterveket a pályakezdő filmesek. A 2015-ben indított, páratlan sikerű kezdeményezés célja az innovatív alkotói bemutatkozások támogatása.

„A fiatal filmes fogalma számomra sosem a tapasztalat, a szakértelem vagy épp a bölcsesség hiányát jelentette, hanem egy olyan új generációval való együttműködést, akik egyre inkább partnerként és alkotótársként kezelik a színészeket, ahol egyre nagyobb számban vannak jelen nők, és akiknek egyre több izgalmas női karakter jelenik meg a filmjeikben. A fiatal filmrendezők nemzetközi elismertsége pedig csak a hab a tortán” – vallja Stork Natasa, akit az Isteni műszak című elsőfilmben zárhattunk szívünkbe, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszerepéért világszerte díjazták, és idén Szilágyi Fanni Inkubátor Programban készült, Veszélyes lehet a fagyi című első mozifilmjében lesz látható, ráadásul kettős főszerepben.

„A fiatalságban az a jó, hogy annak látják a dolgokat, amik! Ahogyan akkor éppen látszanak! És ez segít magamat és a világomat újrafogalmazni! Boldog vagyok és büszke, ha fiatalokkal dolgozhatok! Bennük van valódi kíváncsiság, és remélem, bennem is megmarad ez még sokáig!! És igen, ebben a pillanatban a Legjobb dolgokon bőgni kell!” – árulta el Hernádi Judit, aki szerepel Grosan Cristina Inkubátor Programban készült a Legjobb dolgokon bőgni kell! című filmjében, mely még idén látható lesz a hazai mozikban.

Veszélyes lehet a fagyi
Fotó: Tóth Fábián

Hámori Gabriella első, máig emlékezetes filmszerepeit követően (I Love Budapest, 2001, Állítsátok meg Terézanyut!, 2004) nemrég újra elsőfilmesekkel forgatott: „Szerintem egy színész, bárhol is tart a fejlődésében, mindig jól teszi, ha nem zárja el magát azoktól a lehetőségektől, amikor pályakezdőkkel dolgozhat. Az egyik legfontosabb felismerésem elsőfilmes rendezőkkel az, hogy elképesztően felkészültek, minden pillanatukat a készülő filmmel töltik és nagyon inspirálók.”

Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című inkubátoros filmjében játszott főszerepet Hámori Gabriella, és nagyon kíváncsi a film fogadtatására, mert „nagyon erős forgatókönyv alapján, nagyon nehéz témához nyúl, egészen szokatlan megközelítésben”. A Legjobb tudomásom szerint az A kategóriás tallinni nemzetközi filmfesztiválon debütált, és hamarosan itthon is láthatjuk.

Legjobb tudomásom szerint

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, tavaly 68 pályázat érkezett, melyek közül a szakmai előzsűri választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet. A döntős projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesültek.

A 10 alkotócsapat a kidolgozott filmtervét a június 4-i Inkubátor Pitch Fórumon prezentálja a szakmai közönségnek. A felkészülést az NFI Fast Forward Program keretében szervezett workshopok segítették.

A 10 filmterv közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Borka Csilla és Kálmán András forgalmazási szakemberek, Császi Ádám és Lakos Nóra filmrendezők, Stalter Judit producer – és a Pitch Fórumon részt vevő szakmai közönség választja ki.

A nyertes filmek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújthat támogatást.

Kiemelt kép: Legjobb dolgokon bőgni kell!/Stalter György

A rovat további cikkei