Először láthatók részletek a Koltai Lajos rendezésében készülő Semmelweis című romantikus történelmi drámából. A címszereplőt Vecsei H. Miklós, osztrák ápolónő partnerét Nagy Katica alakítja.

A Semmelweis című film 1847-ben játszódik, Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol és tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Koltai Lajos rendező hangsúlyozta: „A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek.

Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni.

Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.”

„Engem az foglalkoztat, hogy az akadályok ellenére miként járhatja végig az ember a saját útját” – fogalmazott a Kultúra.hu-nak Koltai Lajos, aki szerint Semmelweis Ignác mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozik.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készített Semmelweis 2023 őszén kerül a magyar mozikba. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

Vecsei H. Miklós és Nagy Katica mellett olyan színészek játszanak a filmben, mint Gálffi László, Mészáros Blanka, Kovács Tamás, Elek Ferenc, Kizlinger Lilla, Zsigmond Emőke, Csapó Attila, Hajduk Károly, Györgyi Anna, Znamenák István, Szűcs Nelli, Kurta Niké vagy Lengyel Ferenc.

Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila