Hieronymus Bosch a világ egyik legizgalmasabb és legemblematikusabb festői életművét alkotta meg; képei évszázadok óta izgatják az emberek fantáziáját – mondta el a Bolondok hajója kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: a festmény a Musée du Louvre egyetlen Bosch-műve, amelyet sikerült kikölcsönözni a neves párizsi múzeumból.

Az egész fennmaradt Bosch-életmű alig több húsz festménynél, ennek csaknem a fele, tíz saját kezű Bosch-kép lesz látható a Szépművészeti tárlatán.

Baán László kiemelte, hogy Budapesten az utóbbi fél évszázad egyik legnagyobb Hieronymus Bosch-kiállítása lesz látható.

Az MTI kérdésére a főigazgató elmondta: a bemutatott anyag biztosítási összértéke hivatalosan egymilliárd euró. Bosch képei valójában felbecsülhetetlen értékűek, hiszen nem elérhetők a műtárgypiacon, de egy-egy képe önmagában is több száz millió dollárt érne.

A Bolondok hajója erősen metaforikus festmény, amely egy mulatozókkal teli csónakot ábrázolva mutat rá az esztelenül a romlás felé haladó emberiség végzetére.

A kép rengeteg utalást, szimbólumot rejt: szembetűnő például a Bosch által gyakran megfestett bagoly, amely a németalföldi festőnél nem a bölcsesség madara, hanem a gonoszság erőinek képviselője.

Baán László elmondása szerint a nagyszabású kiállításra félszáz köz- és magángyűjteményből mintegy kilencven remekmű érkezik.

A Bosch különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját április 9. és július 17. között megidéző tárlaton a németalföldi mester festői életművéből a Bolondok hajója mellett látható lesz többek között a bruggei Utolsó ítélet-triptichon, a Királyok imádása (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetén (Berlin, Gemäldegalerie) és az Ecce Homo (Frankfurt, Städel Museum) is.    

Fotók: MTI/Balogh Zoltán