A Sissiként is ismert királyné Németországból visszavásárolt fésülködőasztala és üveges vitrinje a Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segítségével került vissza a királyi család egykori nyári rezidenciájába.

Erzsébet királyné üveges vitrinje

Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni.

Császári pecsét egy üveges vitrin hátoldalán

Mától a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.

Grassalkovich I. Antal gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését, melyet utódai tovább bővítettek. Miután 1841-ben kihalt a család férfiága, a leányágon továbböröklődő birtokot a kastéllyal együtt 1850-ben báró Sinab György vásárolta meg, de pár évvel később fia egy belga banknak adta el.
1867-ben kezdődött az épület második fénykora. A magyar állam által megvásárolt, felújított és átalakított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenőrezidenciája lett. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn.
1920-tól Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája lett.
A II. világháborúban, az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok a berendezés nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították. 1950-től a gazdasági épületekben szovjet alakulatok állomásoztak, a műemlékké nyilvánított főépületben pedig szociális otthon kapott helyet.
Ma a kastély felújítását és hasznosítását a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A rekonstrukciós munkák első ütemeként az 1996-ban átadott főhomlokzati szárnyban nyílt meg a kastély első állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok. A források alapján hűségre törekvően berendezett enteriőrök a Monarchia Magyarországáról, I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyéről is mesélnek. 
1997 júniusában a királyi lakosztályok újabb szobái készültek el, majd egy évvel később az Erzsébet királyné-emlékkiállítás.
2001-ben a Grassalkovichokat és a kastély barokk időszakát megidéző termekkel egészült ki az állandó kiállítás, ahol megtekinthető a 2003-ban felújított Barokk Színház és a 2004-ben átadott Királydombi pavilon. 2010-ben megújult a kastély Rudolf- és Gizella-szárnya, lovardája, barokk istállója, s elkészült Horthy Miklós kormányzó bunkerének rekonstrukciója is. 

Fotók: MTI/Máthé Zoltán