Megérkezett Erzsébet királyné üveges vitrinje és fésülködőasztala a Gödöllői Királyi Kastélyba.

A Sissiként is ismert királyné Németországból visszavásárolt fésülködőasztala és üveges vitrinje a Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segítségével került vissza a királyi család egykori nyári rezidenciájába.

Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni.

Mától a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.

Grassalkovich I. Antal gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését, melyet utódai tovább bővítettek. Miután 1841-ben kihalt a család férfiága, a leányágon továbböröklődő birtokot a kastéllyal együtt 1850-ben báró Sinab György vásárolta meg, de pár évvel később fia egy belga banknak adta el.
1867-ben kezdődött az épület második fénykora. A magyar állam által megvásárolt, felújított és átalakított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenőrezidenciája lett. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn.
1920-tól Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája lett.
A II. világháborúban, az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok a berendezés nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították. 1950-től a gazdasági épületekben szovjet alakulatok állomásoztak, a műemlékké nyilvánított főépületben pedig szociális otthon kapott helyet.
Ma a kastély felújítását és hasznosítását a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A rekonstrukciós munkák első ütemeként az 1996-ban átadott főhomlokzati szárnyban nyílt meg a kastély első állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok. A források alapján hűségre törekvően berendezett enteriőrök a Monarchia Magyarországáról, I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyéről is mesélnek. 
1997 júniusában a királyi lakosztályok újabb szobái készültek el, majd egy évvel később az Erzsébet királyné-emlékkiállítás.
2001-ben a Grassalkovichokat és a kastély barokk időszakát megidéző termekkel egészült ki az állandó kiállítás, ahol megtekinthető a 2003-ban felújított Barokk Színház és a 2004-ben átadott Királydombi pavilon. 2010-ben megújult a kastély Rudolf- és Gizella-szárnya, lovardája, barokk istállója, s elkészült Horthy Miklós kormányzó bunkerének rekonstrukciója is. 

Fotók: MTI/Máthé Zoltán