Nyolcvanhat éves korában meghalt Duane Eddy. Az amerikai gitárost olyan sztárok tartják mesterüknek, mint Bruce Springsteen és John Fogerty.

Duane Eddy
Duane Eddy

A rákbeteg művész április harmincadikán halt meg, közölte a felesége által bejelentett hírt a BBC.

A Grammy-díjas zenésznek instrumentális számai révén az ötvenes és hatvanas években bérelt helye volt a slágerlistákon. A pengetés királyának is nevezték jellegzetes játékstílusa miatt. 1994-ben a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé választották, 2008-ban pedig a Musicians Hall of Fame and Museum tagja lett.

Duane Eddy a New York államban található Corningban született 1938-ban, és már nagyon fiatalon rátalált a gitárra. Sajátos technikája rengeteg előadót inspirált a Beatlestől Blondie-ig. Összetéveszthetetlen játékstílusa felismerhető például a Beatles Day Tripper, Bruce Springsteen Born To Run vagy Blondie Atomic című számában is. Pályafutása során több mint 100 millió albumot adott el.   

A művész egy 2011-es BBC-interjúban a következőket mondta híres követőiről: „Ha olyan srácok beszélnek arról, hogy hatással voltam a játékukra, mint Bruce Springsteen és John Fogerty, az számomra többet ér a hírnévnél és a pénznél, azonnal a szívemig hatol.”