A tavalyi évad szlogenjével, Megtartva címmel indul a 2021/2022-es évad a Győri Filharmonikus Zenekarnál, amelynek vezetése a kedden Győrben tartott évadhirdető sajtótájékoztatón bemutatta a társulat vezető karmesterét és rezidens zeneszerzőjét is.

Fűke Géza, a zenekar igazgatója elmondta, hogy a koronavírus-járvány felülírta a terveiket, de úgy döntöttek, hogy az előző évad címe mellett maradnak, hiszen a Megtartva szlogen egyebek mellett utal a közönség, a koncertek, a bérletstruktúra és a színvonal megtartására is.

A sajtótájékoztatón bemutatta a zenekar új vezető karmesterét, Rajna Martint, aki az év eleje óta tölti be a posztot. A 25 éves dirigenssel − aki három évvel ezelőtt asszisztens karmesterként dolgozott Győrben − három évre szóló megállapodást kötöttek.

Rajna Martin elmondta, hogy több hosszú távú terve is van a zenekarral, egyebek mellett egy olyan lemez kiadása 2024-ben, amelyre azokat az Anton Bruckner-műveket gyűjtik össze, amelyeket Richter János mutatott be elsőként a világon. Hozzátette, hogy szeretné szélesíteni a zenekar repertoárját nagyzenekari romantikus, olasz és francia barokk darabokkal.

Fűke Géza hangsúlyozta, hogy tudatos döntéssel vonják be a fiatal generációt a zenekar munkájába, így jutottak el a győri születésű, Junior Prima és Artisjus-díjas, 30 éves zeneszerzőhöz, Balogh Mátéhoz, akinek − a zenekar rezidens zeneszerzőjeként − az új évadban három darabját mutatják be. Balogh Máté elmondta, elsőként − még szeptemberben − Raabertür című művét, majd egy szimfóniát, végül egy népdalcsokrot hallhat a közönség.

Az új évad már augusztus 6-án megkezdődött a zenekar számára, amikor a Dunakapu téren Plácido Domingóval adtak hálakoncertet az egészségügyben dolgozóknak.

Augusztus 12-én és 13-án Klagenfurtban lépnek fel, 19-én a KaposFesten, 31-én pedig bemutatják az egyetemi csarnokban az Amadeus Live című előadást, amelyben Milos Forman Amadeus című filmjét élő zenekari kísérettel, eredeti szöveggel, magyar felirattal láthatja a közönség.

Október 9-re hirdették meg John Williams című koncertjüket a megyeszékhelyre, és decemberben tervezik bemutatni a Nincs karácsony Kevin nélkül Reszkessetek, betörők! című filmzenei estjüket, amelyet Ernst van Tiel fog dirigálni.

A tervek szerint jövő májusban a Müpában adnak koncertet Berkes 70 címmel művészeti vezetőjük, Berkes Kálmán 70. születésnapja alkalmából. A következő évadban mások mellett a Wiener Saengerknaben fiúkórussal, a Canadian Brass zenekarral, Otaka Tadaaki japán karmesterrel, Horváth Gábor karmesterrel és Dmitrij Maszlejev orosz zongoraművésszel lépnek fel.

Kiemelt kép: Facebook