fbpx

Megjelent A Bence kalandjai első lemeze, a Tengerek

Az őszinte, akusztikus dalok az elmúlt két év kalandos történéseit dolgozzák fel. A felvételeket nagyban alakította a Covid-helyzet, de talán pont ez kellett ahhoz, hogy a Tengerek dalai mind nagyon természetesen, közvetlenül szóljanak.

Jobbágy Bence korábbi zenekaraival már számtalanszor bizonyította tehetségét, játszott a legkisebb kocsmaszínpadtól az Arénáig bezárólag a legkülönfélébb helyeken és produkciókban. Most pedig eljött az ideje, hogy saját dalaival és dalszövegeivel is kiálljon a közönség elé. Bár A Bence kalandjai csak tavaly alakult, a zenekar máris bekerült az NKA Induló Zenekaros Programjának támogatottjai közé és debütáló lemezük is megszületett Tengerek címen.

A kezdetekről így mesél Bence: „A dalkezdeményeket eredetileg a következő Muriel lemezre szántam. Amikor világossá vált, hogy az nem lesz, elkezdtem egyedül dallamokon és szövegeken agyalni. (…) Eleinte fogalmam sem volt, hogy milyen stílusú zenét akarok csinálni, úgyhogy sokat kísérleteztem és rengeteg vargabetűt írtam le, mire megtaláltam azokat a sarkalatos pontokat, amik mentén meg tudtam magam határozni és megszületett A Bence kalandjai. (…) Próbáltam egységes hangulatot teremteni és csak az összetartozó ötleteket megtartani. Közben annyit írtam, hogy még mindig tele van a telefonom jegyzetekkel, amikből ma már a következő lemezre szemezgetek.”

A dalokat élőben egyedül, illetve Restás Gergő és Bognár Marci társaságában adja elő, nagy teret adva a játékos megoldásoknak. A közvetlenség nem csak a Tengereken szereplő 11 számot jellemzi, hanem végül a felvételek módját is. A járvány ugyanis vastagon átírta a csapat terveit. Félbe kellett szakítaniuk a stúdiómunkálatokat, így a bizonytalanság következtében a flow is elveszett. A srácok elmondása alapján végül mégis sikerült előnyt kovácsolni a hátrányból: az album különlegessége, hogy Bence minden szólamot egy mikrofonnal vett föl és csak egyszer játszott és énekelt el. Aztán amikor újra lehetett mozgolódni, a többiek is hozzátették a magukét, ekkor már ők is az új koncepciónak megfelelően.

A rovat további cikkei