fbpx

Megjelent a Coltrane Legacy új albuma

A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Lemezük Nairobi címmel a Fonó gondozásában jelent meg.

Coltrane az 1950-es évek közepétől 1967-ben bekövetkezett haláláig eltelt alig másfél évtized alatt új alapokra helyezte a modern jazzt. Életművében egyre spirituálisabb dimenziókba hatolva teremtette meg zenei örökségét, ami azóta generációkra van hatással.

Orbán György, a tapasztalt és sok formációt megjárt bőgős úgy gondolta, a szaxofonos örökségét oly módon ápolja legméltóbban, ha egy olyan zenekart hoz létre, ami

Coltrane zenéje által ihletett saját szerzeményeket és Coltrane-témák új átdolgozásait egyaránt játszik.

A kompozíciók a coltrane-i hagyományokon elindulva, azokat továbbgondolva magukban hordozzák napjaink absztrakt szellemiségét és eszköztárát, ezzel folytatva a spirituális jazzhagyományt napjainkban. A zenekar tagjai a magyar jazzélet kiemelkedő egyéniségei, progresszív gondolkodásmódjuk és különleges zeneiségük teszi lehetővé, hogy immár ötödik éve töretlen alkotókedvvel működjenek együtt csapatként.

Nyitókép: Facebook/Coltrane Legacy

A rovat további cikkei