fbpx

Megjelent a hazai könyvtártörténet hiánypótló adattárának utolsó kötete

Az Országos Széchényi Könyvtár kiadásában megjelent a Magyar könyvtártörténeti kronológia ötödik, utolsó kötete.

Dr. Gerő Gyula (1925–2022), a kronológia összeállítója több mint három és fél évtizedig készítette a művét. Ennek során a hazai könyvtári szakma szinte egésze segítette adatszolgáltatással és a tételek hitelesítésével. Ő maga sajnálatos módon már nem érte meg e hatalmas mű utolsó részének megjelenését, amely azonban méltó módon őrzi emlékét.

A Magyar könyvtártörténeti kronológia 996–2007 című kiadvány első három kötete 2010-ben jelent meg. Egy-két mondatos krónikaként több mint 16 ezer eseményt örökített meg a magyarországi könyvtárak több mint ezeresztendős történetéből. A kronológia 4. kötete a 2008–2010-es időszak eseményeinek számbavételével, az első három kötet hiánypótlásaival és javításaival folytatta a munkát. Ennek következtében a teljes mű arányosabbá vált, hitelesebb kiindulópontokat, tényeket kínált az előző évszázadok kutatóinak.

A legújabb, 5. kötet szintén tartalmazza az első négy kötet pótlásait, valamint az 1954 és 2012 közötti időszakból kitüntetett könyvtárosok felsorolását. Az új kiadványemlítésekkel együtt számítva a kronológia a legnagyobb, egy tömbben közölt magyar könyvtártudományi–könyvtártörténeti bibliográfia. Statisztikai adatokat is megemlítve az 5. kötetben közölt 1500 új tétellel együtt az eseményleírások dátumainak száma 20 310, a személyeké összesen 6480, az intézményeké pedig 4934. A kiadványok száma 2708-ra nőtt az új kötettel.

A Kitüntetett könyvtárosok névtára 1990-ig tartalmazza a Kossuth-díjjal, az Állami Díjjal, a Kiváló Népművelő címmel, valamint a Szabó Ervin-emlékéremmel kitüntetettek legfontosabb személyi adatait. A rendszerváltás utáni időszakban 31-féle kitüntetést kaphattak könyvtárosok, ezek ugyanígy tételesen, névtárral együtt kerültek a kötetbe.

A kronológia 5. kötetét minden könyves szakembernek és könyvkultúra iránt érdeklődőnek szívből ajánljuk. A kötet a 93. Ünnepi Könyvhéten (2022. június 9–12., Budapest, Vörösmarty tér) az Országos Széchényi Könyvtár 63. számú standján kedvezményesen kapható.

Magyar könyvtártörténeti kronológia 5., szerk. Gerő Gyula, Rácz Ágnes, Bp., Országos Széchényi Könyvtár, 2021.

A nyitóképen az Országgyűlési Könyvtár kutatószobája a Parlamentben 1954-ben. Fotó forrása: Fortepan

A rovat további cikkei