A kötetben három tanulmány vizsgálja az 1950-es és 1960-as évek vizuális kultúráját, a francia–magyar kapcsolatokat, valamint a francia és amerikai kulturális diplomácia működését a keleti blokkban. A könyvben olyan művészekkel és művészettörténészekkel olvashatók interjúk, mint Gábor Eszter, Gyémánt László, Jovánovics György, Klimó Károly, Kovalovszky Márta és Kovács Péter, Lakner László, Marosi Ernő, Passuth Krisztina, Perneczky Géza és Tót Endre.

1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek. A kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók.

A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárta fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években, bemutatva a korabeli magyarországi vizuális kultúra szürkeségét és az elzártságot: a könyvhöz, az információhoz és a képzőművészeti reprodukciókhoz jutás nehézségeit.

A könyv a múzeumok nyitása után kapható lesz a Ferenczy Múzeumban és a Ludwig Múzeumban, valamint megvásárolható az Írók Boltjában és az ISBN könyvesboltban.

Ide kattintva bővebb információ olvasható a kiállításról.

Nyitókép: A nagy könyvlopás