Megkezdődött a 63. cannes-i filmfesztivál

Egyéb

A mustrát a film főszereplője, Leonardo DiCaprio nyitotta meg, aki filmbeli partnerével, Amitábh Bácscsán indiai színésszel jelent meg a színpadon abból az alkalomból, hogy a fesztivál díszvendége az idén százéves indiai filmgyártás központja, Bollywood.

F. Scott Fitzgerald regényének 3D-s adaptációjának, A nagy Gatsby-t megelőzően az est háziasszonya, Audrey Tatou francia filmszínésznő köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmes szakma több ezer képviselőjét. A közönség hosszú ovációval ünnepelte a zsűrielnök Steven Spielberget, aki büszkén jegyezte meg: egyidős a fesztivállal.

A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök oldalán nyolcan érkeztek: négy filmszínész, az Oscar-díjas Nicole Kidman és Christoph Waltz, Daniel Auteuil, a franciák nagy kedvence és Vídia Bálán, Bollywood indiai sztárja, valamint négy rendező, a román Cristian Mungiu, a brit Lynne Ramsay, a japán Kavasze Naomi és a kétszeres Oscar-díjas tajvani Ang Lee.


cannes_great_gatsby_opens_20130312_001_250x250.png
Részlet A nagy Gatsby című filmből (Forrás: www.festival-cannes.fr)

 

A május 26-ig tartó filmes seregszemle hivatalos szekcióiban 84 filmet mutatnak be, a versenyprogramban húsz alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért. A lengyel-francia állampolgárságú Roman Polanski Franciaországban forgatott legújabb filmjével (La Venus a la Fourrure) tér vissza hosszú idő után Cannes-ba. David Ives darabjának adaptációjában a főszerepet a rendező felesége, Emmanuelle Seigner alakítja Mathieu Amalric oldalán. Polanskin kívül még öt francia rendező filmje kapott meghívást: Francois Ozon (Jeune et Jolie) mellett, aki másodszor versenyezhet az Arany Pálmáért, Abdellatif Kechiche (La vie d'Adele), az elsőfilmes Arnaud Despallieres (Kohlhaas Mihály), Valéria Bruni-Tedeschi (Egy kastély Olaszországban), valamint Arnaud Desplechin, akinek a pszichoterápiáról az Egyesült Államokban forgatott filmjében (Jimmy P) a főszerepeket Benicio Del Toro és Mathieu Amalric alakítják. Az idei versenyben Valéria Bruni-Tedeschi - Carla Bruni testvére - az egyedüli női rendező.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön a francia Francois Ozonnak egy 17 éves lány szexuális kalandjairól szóló Jeune et jolie (Fiatal és csinos) című filmjével és Amat Escalanaténak a mexikói erőszakról szóló Heli című alkotásával veszi kezdetét a verseny.

Magyarországot Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű párhuzamos programban május 23-án mutatják be. A 28 perces magyar-belga koprodukciós kisjátékfilm egy kamasz szerelem története: főhőse egy vidéki nevelőszülőkhöz kerülő fiú (Keresztfalvy Dániel), aki beleszeret osztálytársába (Erdélyi Zsófia), ám a benne dúló érzelmeket képtelen kifejezni. Önmaga megsebzésével és gyújtogatással próbálja felhívni magára a lány figyelmét.

Taschler Andrea producer a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban vesz részt. Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve a varsói székhelyű ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő workshop 10 ezer eurós Krzysztof Kieslowski-díjáért van versenyben a 12 jelölt filmterv között. A Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió pedig a magyar pavilonban népszerűsíti a magyar filmipart.