Megkezdődött a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Egyéb

A fő helyszín, a Művészetek Háza a régi, és az előtte álló óriási rendezői szék is már a miskolci filmfesztivál hagyományaihoz tartozik. A filmek viszont teljesen újak, a tavalyi rendezvény óta eltelt egy évben készültek és most vetítik őket először Magyarországon.

?A fesztivál évről évre nőtt, a tavalyi, jubileumi pedig fordulópontnak tekinthető. A CineFest megtalálta helyét a nemzetközi porondon is, és bízunk benne, az idei még a tavalyinál is eredményesebb lehet? ? mondta köszöntőjében Bíró Tibor fesztiváligazgató. Egyben máris túlszárnyalták az eddigieket: soha ennyi filmet nem vetítettek a CineFesten. ? Összesen 205 film szerepel a fesztiválprogramban, ebből 95 versenyfilm ? emelte ki.

A széles kínálatban mindenki megtalálhatja a kedvére való filmeket, és most először hivatalosan is elmondhatják véleményüket a nézők: szavazataikkal dönthetnek arról, ki kapja a közönségdíjat a 11. CineFesten. Ez még szorosabbra fűzi a szakma és a közönség kapcsolatát, aminek meglétét a fesztivál egyik fontos eredményeként emelte ki megnyitó beszédében Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára. ?A CineFest nemcsak vászonfelületet biztosít az új filmesek és filmek számára, hanem közösséget is. Lehetőséget, hogy találkozzanak egymással a szakma képviselői, valamint a szakértők és a filmkedvelők is? ? tette hozzá.

?A látható ember megteremtése után a látó ember megteremtése fontos feladat, és ezt segíti, ha sokféle kultúrával, látásmóddal találkozhatunk. Ezért is fontos számunkra a CineFest, ezért biztosítja költségvetésének kétharmadát a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emmi. Mert kultúrát közvetít, értéket teremt, és mindezt nagyon tiszteletre méltó módon, ingyen juttatja el a közönséghez? ? zárta szavait az államtitkár.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója úgy fogalmazott: ?Értő kezek által válogatva igazi nemzetközi programot hoztak létre a szervezők, hiszen Izlandtól Norvégián át Kolumbiáig terjed a kínálat. Nagyon fontos, hogy vannak támogatók, és az, hogy van közönség. Én ezt kívánom minden magyar filmnek!?.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy ez a fesztivál nemcsak nagyot nőtt az elmúlt évek alatt, de a legnagyobbá nőtte ki magát. Emellett hangsúlyozta, hogy a vetítések és a premierek számát tekintve is eza legnagyobb filmfesztivál az országban.

A fesztiválon négy zsűri dolgozik: a legnagyobb létszámú nemzetközi szakmai zsűri; a Fipresci, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségéé; az ökumenikus; valamint a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség tagjaiból álló. Bemutatásuk után elsötétült a színpad, ?felpörögtek? a vetítőgépek, és megkezdődött a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Forrás: minap.hu