Megkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

Egyéb

(MTI) Szombathely főterén az Öreg Város Vására nyitotta meg kapuit, ahol 170 kézműves kínálja portékáit és több mint ötven vendéglátós gondoskodik a vendégsereg ellátásáról, ízelítőt nyújtva ókori és középkori receptek szerint készült étkekből is.

 
Megnyílt a Borok utcája, ahol pénteken délután ünnepélyes keretek között hirdetik ki a karneváli borverseny eredményét. A karnevál legjobb fehérbora idén Feindl Lajos 2009-es évjáratú balatonfőkajári sárga muskotályos bora, a legjobb vörösbora pedig Fekete Mihály Endre 2007-es évjáratú szekszárdi cabernet sauvignon bora lett.
 
A Ferences-kertben lévő történelmi témaparkban katonai hagyományőrző csapatok, köztük római légiósok verek tábort, a következő napokban pedig 400 hagyományőrző tart bemutatókat. Este tüzes játék kínál feledhetetlen látványosságokat a karneválozóknak.
 
Pénteken este kezdődik az első "városköszöntő" jelmezes felvonulás, amelyen több száz jelmezes, gólyalábasok, zászlóforgatók, zenészek vesznek részt, a menet középkori részében augusztus 20-ához igazodva természetesen felfedezhető lesz Szent István és a magyar királyok alakjai is.
 
Szombaton délelőtt tíz órakor a történelmi témaparkban a karnevál fővédnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg a hadijátékot, megtekinti a római légiók seregszemléjét és a Savaria Légió alaki gyakorlatát.
 
Este nyolc órakor kezdődik a karnevál csúcspontjának tekinthető fáklyás jelmezes felvonulás, amely létszámában és látványosságaiban valószínűleg felülmúlja majd a péntekit is. A karnevál ideje alatt minden este előadást tart a megyeháza udvarán berendezkedett karneválszínház, ahol Georges Feydeau és Maurice Desvalliéres A tartalék tartalékos című bohózatát mutatják be Hamvai Kornél átiratában a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészeinek előadásában és Jordán Tamás rendezésében.