Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából nagyszabású könnyűzenei pályázatot írt ki 2023-ban a Petőfi Kulturális Ügynökség Felhők címmel. A felhívás célja, hogy a kortárs könnyűzene nyelvén népszerűsítse a 19. századi költőóriás alkotásait.

A pályázatnak köszönhetően a teljes magyar könnyűzenei szcéna megmozdult, és sok, ma még teljesen ismeretlen előadó, valamint Kossuth-díjas művész is Petőfi-versfeldolgozásokkal jelentkezett. A neves szakemberekből álló zsűri a beérkezett több mint 700 pályaműből 200 alkotást tartott elismerésre érdemesnek, a díjazott dalokért 600 ezer forint jutalmat vehettek át a zenészek.

Nagyszabású, Petőfi Sándor verseinek megzenésítését célzó zenei pályázatot írt ki 2023 első felében a Petőfi Kulturális Ügynökség a költőóriás születésének 200. évfordulója apropóján. A felhívás célja Petőfi verseinek népszerűsítése volt, így a Felhő pályázaton Petőfi-versek vagy szövegrészletek megzenésítésével lehetett indulni.

A pályázaton minden hazai és határon túli, 18 évnél idősebb magyar előadó jelentkezhetett egyénileg vagy valamely zenei formáció tagjaként. A kiírók ugyanakkor legalább egyéves, igazolható zeneipari múltat, valamint egy, legalább egy évvel korábbi stúdiófelvétel meglétét követelték meg az indulóktól.

A pályázók 200 előre kiválogatott Petőfi-vers közül választhattak – utalva ezzel is a költő születésének jubileumára. A javasolt versek kiválasztásánál a legfontosabb szempont a versek megzenésíthetősége volt, a válogatást pedig a szépirodalomban is jártas Hrutka Róbert Fonogram-díjas zenész, az Artisjus elnökségi tagja végezte el.

„Alighanem Petőfi Sándor a legjobb példa arra, hogy az úgynevezett magaskultúra és a popkultúra ugyanaz a kultúra. Petőfi kulcsfogalmai, a szabadság és a szerelem a könnyűzene kulcsfogalmai is. Tehát nemcsak a költők, hanem a könnyűzenészek is Petőfi köpenyéből bújtak ki. A pályázatok alapján ezt a magyar popkultúra alkotói érzik is” – mondta a pályázatot kezdeményező Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség főigazgatója.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Felhő pályázati felhívására végül több mint 700 pályamű érkezett, ezekből mintegy 650 mű felelt meg a kiírás feltételeinek. A beérkezett művek stílusukat tekintve a teljes könnyűzenei spektrumot lefedik. A pályázaton ugyanakkor a teljesen ismeretlen, most induló zenészektől a már befutott, Kossuth-díjas alkotóig számos előadó mérette meg magát. Egy előadó akármennyi felvételt beküldhetett, de a zsűri mindezek közül csak három zeneművet jutalmazott. Volt olyan művész is – például Pély Barnabás vagy Dely Domonkos –, aki egy teljes lemezt szentelt a Petőfi-versfeldolgozásoknak. A beérkezett hanganyagok közül az elismert szakemberekből álló zsűri 200 alkotást emelt ki, ők egyenként 600 ezer forint jutalmat kaptak munkájukért.

A pályaművek elbírálását a Petőfi 200 Zenei Kollégium végezte. A zsűri elnöke Tátrai Tibor, tagjai Farkas Wellmann Endre, Dénes Adél, Both Miklós, Szalóki Ágnes, Pásztor Sámuel és Lobenwein Norbert voltak.

A pályázattal kapcsolatban további információk érhetők el a Petőfi Kulturális Ügynökség weboldalán. A pályázatban díjazott előadók listája itt tekinthető meg.